Dejavnosti

PLAVALNI TEČAJ

Pet predšolskih otrok se je udeležilo plavalnega tečaja v bazenu v Novi Gorici. Skozi igro in z raznimi pripomočki so se privajali na vodo, nekaterim pa je uspelo tudi že zaplavati.

 

POLJSKI PRIDELKI

Skozi pravljice, pesmice, lutke in gibalne igre smo spoznavali delo na polju in pridelke. Spoznavali smo jih z vsemi čutili, z njimi ustvarjali, iskali njihove sence in se z njimi igrali.

ZOBNA PREVENTIVA

V vrtcu so nas obiskale delavke zobozdravstvene preventive. Otrokom so predstavile pravljico o Sapramiški, jih popeljale skozi krasno predstavitev o zdravih zobkih, nato pa pregledale zobke tudi otrokom v skupini. Nasmejani zajčki so jih poučili o čistih in zdravih zobkih.

 

GOZD

Jesen je čas, ko se nam gozd predstavi v svoji najbarvitejši različici. Vse to smo tudi sami poskušali upodobiti z različnimi barvami in tehnikami. Spoznavali smo gozdne živali, njihov izgled, obnašanje, oglašanje, igrali razne igre na to temo kot so Spomin, sestavljali smo dele v celoto in še veliko drugega.

IGRE V TELOVADNICI

Sproščanje v telovadnici z žogami in obroči…

POTUJOČA KNJIŽNICA

Vsak mesec nas obišče bibliobus in z njim knjižničarka Urška, ki za nas vedno pripravi kakšno zanimivo zgodbico ali dejavnost.

TEDEN OTROKA

Ob Tednu otroka, katerega letošnja tema se je glasila Prosti čas, smo se v vrtcu pogovarjali o tem kaj najraje počnemo v prostem času, praznovali smo rojstne dneve, izdelovali ježke, obiskala nas je zobna preventiva, nabirali smo jesenske plodove, s katerimi smo prosto ustvarjali, pekli smo piškote, s katerimi smo se sladkali, pripravili čutno pot, obiskala nas je upokojena vzgojiteljica Nada in nam pripovedovala zgodbe, na petek pa smo se odpravili na lov za skritim zakladom. Preučili smo zemljevid, prehodili smo vas in bližnji gozd ter iskali namige (balone) in različne naloge, ob katerih smo se neizmerno zabavali. Na koncu nas je pričakalo sladko presenečenje.

 

JESENSKA ČUTNA POT

Igrali smo se z gozdnimi plodovi, jih tipali, opisovali, z njimi ustvarjali, jih spoznavali samo z določenimi čutili in na koncu sestavili čutno pot.

JESENSKA DEKORACIJA

Naš vrtec je zaživel v jesenskih barvah. S pomočjo tulcev, časopisa in odtisov naših rok je nastalo drevo, ki krasi naš hodnik, odtisi jesenskih listov pa so popestrili našo garderobo.

MUCA COPATARICA

Obiskala nas je čisto prava Muca Copatarica, ki nam je povedala zgodbico o otrocih, ki niso pospravljali svojih copat. Kljub temu, da jih mi pridno pospravljamo, je tudi naše skrila! Iskali smo njen dom in ko smo ga končno našli, smo k sreči našli tudi naše copate. Naučila nas je pesmico Cepetambel, s katero je veliko zabavnejše copatke obuvati in pospravljati.

NASTOPI PRAKTIKANTKE

Naši Andreji, ki nam je s svojo ustvarjalnostjo popestrila mesec, želimo uspešen zaključek šolanja!

NAŠI COPATKI

Skozi zgodbo Muce Copatarice smo na različne načine utrjevali barve, razvijali fino motoriko s pretikanjem volne, rezanjem s škarjami, peli smo pesmice, plesali, dramatizirali,… Na koncu pa priredili razstavo izdelkov.

EKO SMREKA

Sodelovali smo na natečaju »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«, kjer smo krasili smreko iz kartona, katero smo prejeli. Najprej smo smreko pobarvali s tempera barvami, nato skozi luknjice napeljali volno, na katero smo obesili okraske iz srebrnih trakcev ter čebelice iz papirja.

PALČKA PROSIM IN HVALA

V vrtcu sta nas dva palčka obiskala, eden je Prosim, drugi je Hvala. Iz velike knjige sta zbežala, da bi nam pomembno sporočilo predala. Prosim in hvala besedici sta čedni, z roko v roki še največ sta vredni. Da nauka ne bi pozabili, smo si vsak svojega palčka naredili.

 

SONČKI SE PREDSTAVIMO

Že veselo raziskujemo igrišče in nove igrače!

PRVI DAN

Poletje se počasi poslavlja, druščina iz vrtca pa pozdravlja. Na proslavi ob prvem šolskem dnevu so tudi naši najmlajši pogumno zakorakali v vrtec s plesom in pesmijo Ko si srečen. Tri prvošolčke smo pospremili v šolo, štiri nove otroke pa sprejeli.PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

V petek, 22.6.2018, smo s svojim nastopom sodelovali na proslavi ob rojstnem dnevu naše dežele. Zapeli smo pesmico Na okno tok, tok in zraven tudi zaplesali in skupaj z učenci in kolektivom zaželeli naši domovini vse najboljše.

ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA

Skupaj z učenci smo na Lokvah zaključili letošnje uspešno šolsko leto. Pripravili smo kratek program, kjer je sodeloval tudi vrtec s pesmico o… seveda, kaj pa drugega! O vrtcu! Nazadnje smo se na pikniku okrepčali s čevapčiči in sokom, kjer smo se družili in si zaželeli prijetne počitnice.

NASTOP ZA LJUBICO

Naši dragi Ljubici Kristančič, ki je vsa ta leta skrbela, da nas je zjutro pričakal čist in urejen vrtec, smo se zahvalili na način, kot le mi znamo. Zapeli smo ji nekaj pesmic, podarili rože, katere ima tako rada in ji nazadnje dali najbolj iskreno darilo, ki se ga ne da kupiti – en velik medvedji objem. Sončki ji želimo še veliko mirnih let v zasluženi penziji.

NOVI OTROCI NA OBISKU

Na obisk smo povabili otroke, ki se nam bodo naslednje šolsko leto pridružili v vrtcu. Najprej smo se malo spoznavali med sabo, naši Sončki so jim pripravili kratek nastop s pesmicami in plesom, nato so poslušali zgodbico O soncu, ki ni moglo zaspati, katerega smo potem tudi sami naredili iz sirovih škatlic.

Bodoči Sončki, vidimo se septembra!

POLIGON S KOLESI

Obiskal nas je čisto pravi policist g. Alojz Kramberger. Najprej se je s starejšimi otroci pogovarjal o varnosti v prometu, o prometnih znakih in upoštevanju le-teh. Otroci so komaj čakali, da sedejo na svoja kolesa in poganjalce! Najprej so se starejši preizkusili v polignu. Ko so poligon osvojili, so se jim pridružili še mlajši otroci s svojimi poganjalci. Vsi so se zelo dobro odrezali in uživali. In ne, nismo pozabili na naše čelade!

KLOBUČKI ZA PRVI POLETNI DAN

Pa smo le dočakali poletje, tople dneve, čas za uživanje na morju, sonček,…

Veliko smo se pogovarjali o soncu, njegovih prednostih kot tudi slabostih ter kako se zaščititi pred njegovimi negativnimi vplivi. Zato je vsak ustvaril svoj klobuček iz das mase in ga nato po želji pobarval.

CVETOČE DREVO

Nekaj pomladnega prebujanja smo poustvarili tudi v igralnici. Na sprehodu smo si ogledali cvetoča drevesa, nekatere cvetove in lističe smo si ogledali tudi od blizu, jih povohali in potipali. Potem pa smo se lotili mečkanja trganih kosov papirja, katere smo nalepili na naša drevesa. Ko bi vsaj tudi na naših drevescih zrasle češnje…!

IGRE Z MAVRIČNIM PADALOM

V vrtcu imamo novo pridobitev – ogromno mavrično padalo! Z navdušenjem smo spoznavali, na kakšne načine ga lahko uporabljamo in se z njim igramo.

NAŠ SANJSKI SAMOROG

Sodelovali smo na UHU-jevem natečaju z naslovom Naš sanjski samorog. Najprej smo si zamislili, kakšen samorog bi to lahko bil in po skrbnem razmisleku smo se veselo lotili dela. S skupnimi močmi je nastal prelep samorog, ki zdaj krasi naš hodnik.

POTUJOČA KNJIŽNICA

Naša knjižničarka Urška Magajne, ki nas vsak mesec obišče s potujočo knjižnico, nam je tokrat pripravila delavnico. Najprej nam je prebrala zgodbico, nato pa smo skupaj izdelovali polžke.

SKRB ZA OSEBNO HIGIENO (DELAVNICA)

Diplomirana medicinska sestra Andreja Bavčer je otrokom na njim prijazen in razumljiv način prikazala, kako morajo skrbeti za osebno higieno. Prinesla je veliko pripomočkov ter medvedka, ki je otrokom pomagal pri razumevanju in jih dodatno motiviral. Predstavitev je bila zanimiva in otrokom prijazna. Vsi so lahko sodelovali in na koncu pobarvali pobarvanke.

VRTNARJENJE

Sonček vsak je vešč vrtnar,

ki razume svojo stvar.

Posel ni preveč težak,

če je človek strokovnjak.

V naš vrtiček smo posadili kumare, peteršilj, solato, bučke, fižol, baziliko in rožice. Še dodatno smo ga okrasili s kamni, katere smo pobarvali z akrilnimi barvami. Zdaj ga pridno zalivamo, pulimo plevel in čakamo, da zelenjava zraste, da nam naša kuharica skuha slastno mineštro.

ZELENI NAHRBTNIK (ZAKLJUČEK)

Kot vsako leto, smo tudi letos sodelovali v okoljevarstvenem projektu Zeleni nahrbtnik. Udeležili smo se zaključne prireditve, ki je bila 25.5.2018 na Gradu v Kromberku. Tam smo prisluhnili mag. Marinki Saksida, vodji oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Nova Gorica in g. dr. Marku Vudragu. Ogledali smo si »Silno vljudno predstavo« pevke Andreje Zupančič in v gozdičku iskali eko zaklade, ki so jih skrili Zeleni škratki. Ob koncu prireditve smo se družili ob malici in odličnih briških češnjah.

ZOBNA PREVENTIVA (ZAKLJUČEK)

Tekom celega leta so naši najstarejši otroci pridno umivali zobe, kar sta spremljali dve zobozdravstveni delavki Jasmina Komel in Nelida Casarsa. Ob zaključku šolskega leta sta jim še zadnjič pregledali zobe, maskota Jan pa jim je podelil pohvale.

DRAMATIZACIJA TRIJE METULJI

V vrtcu so si otroci s strani vzgojiteljic ogledali mini gledališko predstavo z naslovom Trije metulji. Otrokom je bila nadvse všeč, zato so se tudi sami preizkusili v nastopanju.

GLASBENA MLADINA

Dva predstavnika Glasbene mladine Alojz Studen in Danijela Jerković sta nam prišla predstaviti ljudska glasbila z različnih koncev sveta. Nanje sta tudi zaigrala različne simpatične melodije, ob katerih so se otroci zazibali. Nad programom so bili otroci zelo navdušeni, saj so med predstavo kar migali in poplesavali. Nazadnje so se lahko tudi sami preizkusili na bobnih. Predstavnikoma se iz srca zahvaljujemo za zanimivo in ritmično obarvano dopoldne.

POMLADNE ROŽICE

Po tem, ko smo dodobra spoznali prve pomladne rožice, smo si jih nekaj tudi sami naredili in jih razstavili, da bi tudi naš vrtec zadišal po pomladi.

SAJENJE

Čas je za vrtičkanje! Vsak je od doma prinesel nekaj zemlje, lonček in semena po lastni izbiri. Te smo posadili, zdaj pa jih bomo pridno zalivali in potrpežljivo čakali na prve poganjke!

SPOZNAVANJE SPOMLADANSKIH CVETLIC

Zimo smo uspešno pregnali, narava se prebuja, prve rožice pa so že prikukale iz zemlje. Ko je posijalo prvo toplo sončece, smo se hitro odpravili do bližnjega travnika, kjer smo preučevali znanilce pomladi. Pobliže smo si jih ogledali, jih povohali, nekaterim pa je celo uspelo zaigrati na trobentico.

GLEDALIŠKA PREDSTAVA »LAHKO NOČ, HUDOBA«

V sredo, 4.4.2018, ob 10.30 si je 6 najstarejših otrok v dvorani Gasilskega doma Čepovan ogledali gledališko predstavo »Lahko noč, hudoba«, katero so odigrali učenci dramskega krožka OŠ Čepovan.

LOVCU LUCIJANU ZA 80 LET

Za lovca Lucijana Skoka so vrtčevski otroci in učenci pripravili presenečenje. Ob njegovem 80. rojstnem dnevu smo ga povabili v vrtec in mu zapeli nekaj pesmic o živalih – Živali pozimi, Ježek teka, teka in Lisička je prav zvita zver. Nastop smo popestrili z dramatizacijo v kostumih. Skupaj z učenci smo mu zapeli Vse najboljše in mu izročili darilo. Otroci so mu za spomin narisali risbice, od vzgojiteljic pa je prejel darilce v zahvalo za večletno sodelovanje in vso dobro voljo.

 

 

OBISK UPOKOJENIH DELAVK ŠOLE OB DNEVU ŽENA

Tudi letos so otroci v vrtcu izdelali voščilnice za upokojene delavke šole. Na 8. marec smo se prehodili po vasi in obiskali tiste, ki stanujejo v bližini. Otroci so jim predali voščilnice in čokolatine, gospe pa so nas bile zelo vesele.

PROSLAVA V LOKOVCU

Na dan sobote je krajevna skupnost Lokovec organizirala kulturno proslavo ob dnevu žena. Ob 16h smo se vzgojiteljice in otroci s starši pridružili delavnici, kjer smo izdelovali rože iz blaga in sponke za lase. Nato smo se preselili v dvorano in tam so vrtčevski otroci sodelovali s plesom na pesmico »Kako raste mama«, zapeli so venček pesmic o mamicah: Meljem kavico, Kdo s poljubčkom sladkim, Mamica, kaj naj ti kupim? in Mamici za praznik s spremljavo učiteljice Erike Klanjšček na kitaro. Na koncu so starejši otroci deklamirali »Vsaka mama je prava mama«.

ZELENI NAHRBTNIK

V naš vrtec je prišel Zeleni nahrbtnik in z njim Zeleni škrat. S seboj je prinesel zanimivo temo: »Drevo, voda, zrak«. Dva tedna smo se o tem pogovarjali, prebrali smo zgodbico Drevo ima srce in imeli filozofsko debato o tej temi, naučili smo se nekaj novih pesmic, brali smo tudi razne knjige na temo ločevanja odpadkov in recikliranja, odpravili smo se po vasi in poiskali ter spoznali zabojnike za različne odpadke, šli smo na sprehod v gozd (poslušali smo celo, ali v drevesu res bije srček), veliko smo ustvarjali z odpadnim materialom, delali smo zanimive eksperimente z vodo – ugotavljali smo, kaj plava na vodi in kaj se potopi in nato razvrščali predmete po plovnosti, razne tekočine smo poskusili zmešati z vodo, spremembe pa smo opazovali in beležili, vodo smo spoznali v vseh možnih agregatnih stanjih in z vsakim smo se malo poigrali, malo smo zmočili roke in jo prelivali v različne posode in še marsikaj… Ko smo temo raziskali po dolgem in počez, smo nahrbtnik odnesli v Novo Gorico v vrtec Kekec. Tam smo se družili, se posladkali s piškoti, peli pesmice in se zabavali.

 

 

PUST, PUST KRIVIH UST

Na pustni torek so namesto otrok prišle v vrtec maškare. Cel dan so rajale, se sladkale s krofi, miškami, pa tudi kakšen bombonček so pojedle, sprehodile so se po vasi, potrkale na marsikatera vrata in pele, da bi zimo odgnale.

LETNI ČASI

S pomočjo sličic smo spoznavali različne letne čase, opisovali značilnosti vsakega, razmišljali ob ugankah, se igrali različne igre…

SPREMLJANJE VREMENA

Opazovali smo vreme, ga beležili v naši vremenski sliki in se pogovarjali o njem. Ugotovili smo, da zunaj prevladuje sneg in veter, zato smo le-te tudi pobliže spoznali. Sneg smo prinesli v igralnico, ga opazovali, napovedovali, kaj se bo z njim na toplem zgodilo, oponašali snežinke, plesali, peli zimske pesmice in se igrali z vetrom, katerega smo ustvarili sami.

ZIMA, ZIMA BELA

Nič ni lepšega kot uživanje v snegu! Izpod pridnih rok je nastal velik snežak, ki krasi naše igrišče in nas opazuje pri igri.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Naši pridni zobozdravnici nas vsak mesec obiščeta, nam pregledata zobke in vedno pripravita nekaj novega. Tokrat smo sestavljali zanimivo sestavljanko, pri čemer smo bili zelo hitri in uspešni.

OBISK ŠOLSKE KNJIŽNICE

Približuje se Prešernov dan, zato smo spoznavali poklic pisatelja, pesnika in ilustratorja. Vsak je od doma prinesel svojo najljubšo knjigo, katere smo cel teden prebirali v jutranjem krogu. Naša knjižničarka Zdenka Plesničar pa nam je prijazno odprla vrata knjižnice in nas popeljala v svet knjig in pravljic.

USTVARJANJE Z DAS MASO

Kako zabavno je packati z das maso! Vsak je ustvaril svojo umetnino in nastala je razstava.

PIHANKA – ZIMSKO DREVO

Ogledovali smo si, kakšna so pri nas drevesa pozimi. Skušali smo jih upodobiti s pomočjo modre tempere, ki nam je služila za ozadje, drevo pa smo narisali s pomočjo tuša. Veje smo ustvarili tako, da smo v tuš pihali s slamico. Otroci so se neizmerno zabavali ob nastajanju takšnih in drugačnih umetnin.

PTIČJE POGAČKE

Zunaj sneži in mraz je objel našo vas, živali zunaj pa so vesele vsake drobtinice, ki jo najdejo. Zato smo se določili poskrbeti za naše ptičke tako, da smo jim naredili ptičje pogačke. V lončke smo nalili stopljen loj, dodali še sončnična semena in pogačke so narejene! Vsak je svojo odnesel domov in jo obesil na bližnjo vejo.

DEDEK MRAZ

Za predbožično prireditev, dne 20.12.2017, so tudi vrtčevski otroci pripravili svojo točko in sicer zaplesali in zapeli so pesmico Snežinke v spremstvu šolskega zbora in s spremljavo kitare ter flavte. Ko so se zvrstile vse točke, smo skupaj priklicali našega Dedka Mraza s pesmijo, ki jo vsi že dobro poznamo – Siva kučma. Stari mož nas je toplo pozdravil in nam podelil darila, na katera so otroci že težko čakali. Ko so se zvrstile vse točke, so se otroci lahko posladkali s piškoti in ogreli svoje želodčke s toplim čajem.

TAČKE POMAGAČKE

V vrtcu sta nas obiskala terapevtski par – ga. Cvetka Gorjan in njena psička Varvi iz društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Vsak je imel možnost se pobliže spoznati s psičko, jo pobožati, pokrtačiti, jo peljati na kratek sprehod po igralnici, njena lastnica nas je poučila tudi o skrbi zanjo. Naučila nas je, kako poviti tačko v primeru poškodbe, kako skrbeti za čisto okolje, ko peljemo psa na sprehod, pokazala sta nam nekaj trikov in še veliko stvari. Otroci so ugotovili, da imajo tudi veliko skupnega – tudi psi hodijo v šolo, kjer se učijo lepega obnašanja, umivajo si zobe, pospravljajo svoje igrače in so zelo igrivi.

SREČANJE S STARIMI STARŠI

Naše none in nonote smo povabili v vrtec, da bi si skupaj ogledali predstavo »Kaj je to?«, ki so nam jo odigrale dijakinje Srednje vzgojiteljske šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Predstava je bila za vse zelo poučna, saj je govorila o pomembni temi, ki pesti naš vsakdan – onesnaževanje okolja. Po predstavi smo se vsi skupaj posladkali s piškoti, katere so otroci spekli v vrtcu in se pogreli s čajem.

IGRE NA SNEGU

Na našo srečo stoji naš vrtec na visoki nadmorski višini, zato se lahko pozimi valjamo v snegu. Kakšno veselje!

HIŠA EKSPERIMENTOV

Obiskala sta nas predstavnika Novogoriške hiše eksperimentov. Z zanimanjem smo si pogledali poskuse, za spomin pa smo si izdelali vsak svojo vrtavko.

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 

Ta dan smo omeli v vrtcu zelo okusen in zdrav zajtrk – jedli smo namreč domačo hrano. Na kruh smo si namazali maslo in med, napili smo se domačega mleka in posladkali z jabolki. Ugotavljali smo, od kod je prišla vsa ta hrana in kako je pridelana. Z nekaterimi sestavinami smo nato še naprej ustvarjali – spekli smo si slastne palačinke!

JESENSKA ČUTNA POT

Naravo smo spoznavali z vsemi čutili – tokrat s tipanjem. Otroci so se sezuli in s pokritimi očmi so hodili po različnem naravnem materialu ter ugotavljali, kaj to je. Občutili so kamenčke, listje, vejice, travo in storže.

RAZISKUJEMO GOZD 

Na lep jesenski dan smo se odpravili v bližnji gozd in ga raziskovali po dolgem in počez. Opazovali smo živalice, odpadlo listje, gozdne plodove, katere smo nabrali in odnesli v vrtec. Tam smo jih opazovali in z njimi ustvarjali.

PLAVALNI TEČAJ

Trije predšolski otroci so obiskovali bazen v Novi Gorici. Otroci Maša, Janez in Žiga so uživali v prilagajanju na vodo, iskanju zaklada in plavanju. Domov so ob koncu tedna odnesli vsak svojo diplomo. Bravo vsem in hvala vrtcu Branik, ker nas je prijazno sprejel medse.

ZOBNA PREVENTIVA

Zobozdravstveni delavki Jasmina in Nelida sta nas kot vsako leto obiskali in nas s pomočjo lutk in skozi pravljico o zobni miški podučili o pravilnem umivanju. Ob koncu sta nam zobke tudi pregledali. Ker naši otroci že pridno umivajo zobke, so za spodbudo dobili tudi žige.

SLANO TESTO

V okviru tedna otroka smo z otroki naredili slano testo, ga obarvali in vsak je v svoj košček testa odtisnil svojo dlan.

OGLED LOVSKEGA DOMA

Obiskali smo Lovski dom Čepovan, kjer nam je lovec Lucijan Skok predstavil gozdne živali. Otroci so bili najbolj veseli, ko so predstavljene živali lahko videli in pobožali. Zraven so zapeli tudi nekaj pesmic o živalih.

NAŠI COPATKI

Obiskala nas je Muca Copatarica in nam zaupala skrivnost o pospravljanju copatk. Vsak je izdelal svoj par, nato pa smo se z njimi poigrali – iskali smo pare, jih primerjali med seboj, jih razvrščali po barvah… Skratka, copatki so lahko veliko bolj zanimivi, kot smo pričakovali!

   

PRVI JESENSKI DAN

Na prvi jesenski dan nas je obiskala Teta Jesen, ki nam je prinesla same dobrote, vse od sadja do zelenjave, pa še zgodbico nam je prebrala! Izdelali smo gobice, za katere smo se že naučili, da se imenujejo jurčki, pohiteli smo v bližnji gozd pogledat, kakšni sadovi in listki se tam skrivajo in jih v vrtcu potem še preučili.

SONČKI SE PREDSTAVIMO

V vrtcu je veliiiiiiko zanimivih igrač in kotičkov, ki jih s pridom raziskujemo.

 

PRVI DAN

Dovolj je bilo počitnic, gremo nazaj v vrtec! Najprej smo preverili, če se še spomnimo plesa Hiško zidamo, potem pa smo se odpravili v vrtec – med naše igrače, kam pa?!