DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Zadnji šolski dan v letu 2019 smo se spomnili na pomemben državni praznik. S pesmijo in recitacijami smo se poklonili naši Sloveniji in odločitvi naših prednikov, da sedaj lahko živimo v samostojni državi.

 

SREČANJE NAGRAJENCEV MLADE VILENICE V DIVAČI

Mlada Vilenica je mednarodni literarni natečaj, namenjen otrokom osnovnih in srednjih šol v Sloveniji in širše, v letu 2015 pa se je projekt razširil tudi v vrtce in v letu 2016 še na likovna dela. Nagrado Mlada Vilenica koordinira in podeljuje Kulturno društvo Vilenica iz Sežane, ki je tudi lokalni soorganizator mednarodnega literarnega festivala Vilenica.

Ker živi prav blizu jame, po kateri nosi literarni oz. umetnostni natečaj naslov, se je za temo letošnjega natečaja najprej ponudil lipicanec. V vsej svoji lepoti. Nanj pa se je takoj navezala dolga zgodba konja nasploh. Starodavni miti pravijo, da beli nebeški konj prebiva v deželi dobrih bogov. Eden od njih je tudi grški Apolon. Zaradi tega konj ljudem še vedno predstavlja plemenitost in lepoto, ki ni zgolj telesna, ampak sega tudi na področje duhovnega življenja. Ko je omenjeno bitje stopilo na zemljo, pa je stkalo močno vez s človekom, saj je postalo njegova jezdna žival. Če bi se konj in jezdec sprla, bi ju to vodilo v norost. Če pa se razumeta, vodi njuna pot k zmagoslavju. Ob lipicancu se je torej kot osrednja tema ustvarjanja odprla še pot, in sicer človekova pot v mnogoterih pomenih in oblikah.

Natečaja so se udeležili štirje učenci naše šole. Nika Stibilj iz 3. razreda je za svojo pesem prejela tretjo nagrado, Larisa Krivec iz 8. razreda pa posebno nagrado. Podeljeni sta jima bili na kulturni prireditvi v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači.

Nagrajeni pesmi

 

 

 

SREČANJE UPOKOJENCEV

Učenci naše šole so popestrili srečanje upokojencev v Čepovanu.

IZDELAVA NOVOLETNIH VOŠČILNIC IN OKRASKOV

V pričakovanje veselega decembra so učenci  od 1. od  5. razreda imeli  29.11.2019 tehniški dan.  Izdelovali so novoletne voščilnice in okraske.

Pa poglejmo kaj so ustvarjali….

 

EVAKUACIJA TER TEČAJ OŽIVLJANJA

V četrtek, 21.11.2019, smo imeli vajo evakuacije šole. Po končani evakuaciji so se vsi učenci udeležili tečaja oživljanja. Spoznali so temeljne postopke oživljanja, delovanje ter uporabo defibrilatorja in vse poskusili tudi v praksi.

Na spodnji povezavi si lahko tudi vi ogledate kako pomagati človeku ob srčnem zastoju.

https://www.youtube.com/watch?v=Jo6Gr8rlAjo

POSTOJNSKA JAMA

V ponedeljek, 18.11.2019, smo se učenci cele šole odpravili na raziskovanje lepot kraškega podzemlja. Z novim vlakcem smo si ogledali prečudovite kapnike, iskali človeško ribico ter se naučili marsikaj novega o Postojnski jami ter njihovih prebivalcih.

 

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 15.11.2019, smo  na  šoli obeležili Dan slovenske hrane in pripravili tradicionalni slovenski zajtrk.  Tekom celega tedna so se učenci pri malici in kosilu pogovarjali o bontonu pri jedi. V sredo so učenci 5. in 6. razreda pri gospodinjstvu izdelovali pogrinjke in jih v petek razdelili vsem učencem šole, otrokom v vrtcu ter zaposlenim. V petek so vsi učenci sodelovali v nagradni igri, kjer so reševali križanko in rebus. Izžrebani nagrajenci so prejeli knjižno nagrado.

PROJEKT RASTEM S KNJIGO

Projekt Rastem s knjigo poteka že vrsto let. Tudi letos je 9 učencev 7. razreda naše šole obiskalo Goriško knjižnico Franceta Bevka. Knjižničarka te knjižnice jim je najprej zelo nazorno predstavila zgodovino knjižnice, njeno vlogo v širšem okolju, knjižnice, ki delujejo pod okriljem te ustanove, oddelke centralne knjižnice, način vpisa in izposoje. Predstavila jim je projekt Rastem s knjigo, ob ogledu kratkega filma pa tudi knjigo Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor, ki so jo dobili v dar.

Z vsakoletnim izvajanjem projekta želimo šolarje motivirati k branju slovenskih avtorjev, mladinskega leposlovja in spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.
Sledil je ogled vseh oddelkov Goriške knjižnice Franceta Bevka, praktični prikaz izposoje in vračanja knjig. Učenci so spraševali o vsem, kar jih je zanimalo.

 

PROMOCIJA POKLICEV 2019

V četrtek, 14.11.2019, so se nekateri učenci 9. razreda udeležili dogodka »Promocija poklicev«, ki se je odvijal v Novi Gorici. Dogodek je organizirala Obrtna zbornica Nova Gorica.

Zborno mesto je bilo pred Mestno občino Nova Gorica. Nato so se učenci razdelili v skupine in si ogledali izbrani poklic. Prisluhnili so podjetnikom, ki so jim z velikim navdušenjem predstavili svoj poklic.

SIMBIOZA GIBA

Čeprav smo si lansko leto obljubili, da se čez leto ponovno srečamo, je bila letošnja udeležba v slovenskem projektu Simbioza giba 2019, pod geslom: “Gibanje je življenje in življenje je gibanje, ” precej skromnejša. Letošnje akcije so se udeležile zgolj dve babici in ena mama s svojimi mladimi nadobudneži. Projekt, ki združuje različne generacije v gibanju, druženju in športu je v letošnjem letu potekal od 14. do 21. oktobra, na najrazličnejših lokacijah po vsej Sloveniji. Ena izmed lokacij je bila tudi naša šola, kjer je bila ura športa organizirana 17. oktobra v popoldanskem času. Čeprav v skromnem številu smo lepo izkoristili uro vadbe, kjer smo se preizkusili v spretnostih plezanja, premagovanja ovir in najrazličnejših skokih, za zaključek pa še poizkusili s skoki na mali prožni ponjavi. Otroci so se zabavali in uživali, babici sta obujali spomine na svoje šolske dni, ki sta jih preživeli ob izvajanju takšnih vragolij, edina mama pa se je strinjala, da bi takšnih dogodkov moralo biti več, za koristi starih in mladih.

Vadbo smo zaključili ob sproščenem druženju in klepetu, z obljubo, da se prihodnje leto, pa prav zares, ponovno srečamo.

  

Stran 1 od 1812345...10...Zadnja »

Jedilnik

Jedilnik

logo-kulturna-šola

Spletna učilnica

    moodle

Koledar dogodkov

januar 2020
PTSČPSN
« Dec   Feb »
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31