Dejavnosti

KOLESARJENJE

Otroci so ta dan v vrtec pripeljali svoja kolesa in čelade. Po malici smo se odpravili pred šolo, kjer sta nas sprejela policista in otrokom razložila pravila varnega obnašanja v prometu. Vzgojiteljice smo ta čas postavile poligon, po katerem so se otroci kasneje vozili v spremstvu policistov. Prav vsi otroci so poligon uspešno premagali, le poslušnost je tista, ki nam včasih ponagaja.  Po končanem kolesarjenju smo se vsi veseli in utrujeni vrnili v vrtec na kosilo.

ALBERTO LOT

V četrtek je k nam na obisk prišel avtor in ilustrator slikanice z naslovom Ujel sem škrata – Alberto Lot. Njegov obisk je bila nagrada ob prebiranju pravljic (bralni vlakec) in zasluženem 2.mestu. Povabili smo tudi 1. In 2. razred ter se podali v svet ilustracij. Celotno srečanje je potekalo v angleščini s prevajanjem v slovenščino, zanimivo pa je bilo kako so otroci tekom srečanja začeli uporabljati angleške besede. Alberto je na zanimiv način otrokom pokazala kako lahko nastane ilustracija, »potrebujemo samo malo navdiha« je dejal. Tako je najprej ilustracije narisal sam, s pomočjo otrok kasneje pa so se v risanju preizkusili tudi otroci in šlo jim je odlično. Na koncu se je Alberto otrokom še podpisal za spomin, narisal škratka in se zahvalil za obisk in gostoljubje ter povedal, da mu je bilo v naši družbi zelo lepo.

MOZIRSKI GAJ

V soboto, 1.6.2024, smo se v sklopu desete obletnice projekta Simbioza z avtobusom odpravili na izlet v Mozirski gaj. Ob prihodu smo se najprej ogreli nato pa smo se odpravili na 5 km dolg pohod ob reki Savinji. Po vrnitvi nazaj smo pojedli zasluženo malico nato pa smo že veselo skočili na oder in zaplesali. Naš vrtec pa je prejel tudi priznanje za 8 let sodelovanje v projektu. Po koncu prireditve pa so se otroci preizkusili na poligonu, igrali različne igre, naučili so se pravilnega umivanja zob, si poslikali obraz,…obiskali pa smo tudi park Mozirski gaj. Bil je res lep dan, sicer malo oblačen ampak to nas ni ustavilo, mi smo uživali. Domov smo se vrnili utrujeni in srečni.

BRALNI VLAKEC

V letošnjem letu smo se priključili projektu Naša mala knjižnica kateri je izvedel bralni natečaj za najdaljši bralni vlakec. Natečaju smo se pridružili tudi mi Žarki in celo šolsko leto v vrtec prinašali listke z naslovi doma prebranih knjig, katere smo nato vzgojiteljice prilepile na vagonček in priključile našemu bralnemu vlakcu kateri je pričihapuhal v našo igralnico. Otroci so s pridnim branjem zbrali kar 875 vagončkov in lahko se pohvalimo, da smo dosegli odlično  2. mesto za kar smo zelo veseli. Za nagrado, pa bomo 6.6.2024, dobili obisk Alberta Lota, avtorja ene izmed knjig omenjenega projekta.

MIGAJMO SKUPAJ S STARIMI STARŠI

V sklopu projekta Simbioza, meseca gibanja in svetovnega dneva gibanja smo se odločili, da ponovno k nam na obisk povabimo stare starše. Ampak tokrat nismo ustvarjali ampak smo se skupaj gibali. Najprej smo 10.5.2024 druženje organizirali Žarki in poskrbeli za čudovit plesno-nasmejani dan. Stari starši so uživali, saj so se lahko družili s svojimi vnuki in hkrati naredili nekaj zase. Na koncu pa smo jim podelili še zaslužena priznanja.

20.5. 2024 pa so druženje organizirali Sončki in skupaj z starimi starši malo potelovadili na treh različnih postajah.  Poleg miganja, so se naučili še nekaj novega o čebelicah saj je bil ta dan ravno Svetovni dan Čebel.

Stari starši in otroci so iz obeh druženj odšli nasmejani in hvaležni ter že komaj čakajo, da se spet vidimo.

ZOBNA PREVENTIVA – ZAKLJUČEK

Obiskala sta nas Jasmina in Matic iz Zobne preventive. Najprej sta nam pregledala zobke ter nas zelo pohvalila, da smo v umivanju zelo pridni saj imamo prav vsi zelo lepe bele in čiste zobke. Dala nam je še nekaj napotkov potem pa nam je njihova maskota podelila priznanja za pridno in vestno umivanje ter skrb za svoje zobke, lahko si mislite kako smo bili ponosni. Še skupna fotografija, pozdrav in vidimo se naslednje leto.

SUPER MOČ IMAM POMAGAT VEDNO ZNAM

Na obisk je prišla medicinska sestra Tereza iz Zdravstvenega doma Nova Gorica, katera je za nas pripravila delavnico na temo Super moč imam pomagat vedno znam. Otrokom je prebrala eno izmed pravljic iz knjige z naslovom Super moč imam pomagat vedno znam. Otroci so jo pridno poslušali in se o vsebini z njo pogovarjali ter delili svoje izkušnje. Kasneje jim je pokazala še škatlo prve pomoči in pripomočke v njej, katere so si lahko tudi ogledali. Poleg škatle pa je prinesla tudi opornico za vrat in longeto. Na koncu so otroci preizkusili, kako je na roki imeti gazo, povoj, longeto in opornico na vratu. Vsi upamo, da je bila ta izkušnja z medicinskimi pripomočki za njih prva in zadnja oz. da jih bodo v svojem življenju potrebovali čim manj.

ZAMAŠKONJAM

V mesecu marcu in aprilu smo sodelovali v natečaju Zamaškonjam. Pri Žarkih smo izdelali Zamaškonjam ter tako sodelovali tudi v literarnem natečaju in se borili za lepe nagrade katerih pa žal nismo dobili. Celoten vrtec (Sončki in Žarki) pa smo v teh dveh mesecih zbrali kar 181 kg zamaškov za  dober namen in sicer natančneje za Društvo vesele nogice na kar smo zelo ponosni.

OBISK GLASBENE ŠOLE

Obiskali so nas učitelji iz Glasbene šole v Novi Gorici. Otrokom so predstavili različna glasbila kot so trobila, brenkala, pihala in godala. Vsak inštrument so predstavili in nanj zaigrali ter otroke spodbujali, da poleg zapojejo. Na koncu so otroke povabili, da se jim pridružijo v Glasbeni šoli in omogočili, da so se tudi otroci preizkusili v igranju na glasbila. Otroci so neizmerno uživali in mislim, da imamo v skupini veliko bodočih glasbenikov.

ŽUŽNJAVA DRUŠČINA

Bil je oblačen pomladni dan in s svojim obiskom, nam ga je popestrila gospa Mateja z njeno glasbeno predstavo z naslovom Žužnjava druščina. V naš vrtec je kar naenkrat prišlo veliko različnih glasbil, katera so otroci z veseljem raziskovali in nanje igrali. Sledila je predstava, katera nas je popeljala na travnik poln cvetlic in žuželk. Mislim, da smo si prav vsi predstavljali, kako se sprehajamo po travniku in vohamo cvetlice ter poslušamo petje žuželk. Otroci so ves čas aktivno sodelovali s petjem, pogovorom in igranjem na glasbila, ter tako spremljali svatbo muhe in komarja, ki se je odvijala na cvetočem travniku in se vživeli v dogajanje. Otrokom je bilo všeč, da so lahko aktivno sodelovali in spoznali veliko novih glasbil. To, da je bila predstava res odlična, pa pokaže to, da so prav vsi otroci sodelovali in poslušali, tudi tisti kateri običajno raje tekajo naokrog ali klepetajo.

DELAVNICA ZA STARE STARŠE

Pred velikonočnimi  prazniki smo se odločili, da priredimo delavnico za stare starše. Odzvali so se v velikem številu in nas presenetili ter razveselili. Skupaj s svojimi vnuki so izdelovali prekrasne velikonočne košarice. Lepo je bilo opazovati kako poleg babic vneto izdelujejo tudi dedki.

Nastale so lepe košarice otroci pa so svoje stare starše pogostili še s piškoti in čajem, poklepetali in se vsi veseli odpravili domov. Skupaj smo preživeli zelo lep dopoldan.

DELAVNICA OB MATERINSKEM DNEVU

Ob materinskem dnevu smo za starše pripravili krajši nastop in delavnice. Najprej smo z ugankami o otrocih razmigali možgančke staršev saj so morali v uganki prepoznati svojega otroka in tleskniti s prsti. Ker so se odlično odrezali pa smo jih razveselili z nastopom in sicer so naši najmlajši Sončki zaplesali na pesmico Jaz sem mala roža in mamicam podarili šopke. Najstarejši Žarki pa smo zaplesali in zapeli pesmico Bosi in obuti vrabci ter povedali deklamacijo z naslovom Mami in ati sta super par. Sledile so delavnice v katerih so starši otroci iz volne izdelovali rožice. Nastale so lepe rožice katere bodo zagotovo krasile njihov dom.

IGRICA BOBER IN NJEGOV STRAH

Obiskali so nas dijaki iz SŠ Veno Pilon iz Ajdovščine in nam zaigrali čudovito igrico z naslovom Bober in njegov strah. Otroke so popeljali skozi strah pred zobozdravnikom in poskrbeli, da se mariskateri otrok ne bo več bal zobozdravnika in ga z veseljem obiskal. Otroci so med igrico uživali in sodelovali ter skupaj z njimi prepevali. K ogledu igrice smo povabili tudi učence iz 1. in 2. razreda.

NAGRADNA LUTKOVNA PREDSTAVA – PASAVČEK

V okviru projekta Pasavček smo bili izbrani za ogled lutkovne predstave Pasavček v prometu, v petek 15.3.2024. Nagrade smo bili zelo veseli. Predstave so se udeležili vrtčevski otroci in učenci 1. in 2. razreda. Gospa Tina in Pasavček sta nam na zelo zanimiv način predstavila pomen pripetosti med vožnjo, varnem prečkanju ceste, uporabo čelade na kolesu, skiroju,…
Predstava je poučna interaktivna lutkovna igrica, v kateri skozi zgodbo otroci spoznavajo smisel varnosti v prometu. Pasavček pa je predstavljen kot igriv, odgovoren lik. Tekom predstave so otroci ves čas aktivno sodelovali. Za zaključek smo se naučili pesmico Red je vedno pas pripet. Ob koncu predstave smo gospe Tini pokazali še našega Pasavčka, ki v nahrbtniku potuje med otroki.

DAN ŽENA

Bližal se je praznik Dan žena in v vrtcu smo hiteli z izdelavo voščilnic za naše upokojenke. Upokojenke, ki ne živijo v naši vasi smo z voščilnico razveselili po pošti, ostalim pa smo jih odnesli kar sami. Otroci so bili navdušeni in so z veseljem zvonili ter trkali na vrata in jim zaželeli lep dan ter jim izročili voščilnico. Prav vse upokojenke so bile nad našim obiskom vesele in utrnila se je tudi kakšna solzica. Otroci so kar žareli od veselja in ponosa in tako smo bili s srečo napolnjeni mi in naše upokojenke.

OBISK PUSTARJEV IZ GRGARSKIH RAVN

Obiskali so nas pustarji iz Grgarskih Ravn. Pričkali smo jih na igrišču, kjer so svojim zvonci in lesenimi škarjami ponagajali našim otrokom in poskrbeli, da se jih je slišalo daleč naokoli. Otroci so pred njimi bežali, oni pa so jih lovili in poskrbeli za smeh in veselje. Tudi, če zime nismo odgnali smo se imeli lepo in obisk nam bo še dolgo ostal v spominu. Še slika za spomin in že so se odpravili naprej v druge vrtce in šole.

SKRITI PRIJATELJ PRI ŽARKIH

V tednu pred prazniki smo se v vrtcu igrali skritega prijatelja. Vsak izmed otrok je žrebal enega prijatelja kateremu je pripravil v tem tednu darilce ter ga prinesel v vrtec. Darila smo zbirali cel teden, v petek pa so otroci svoja darila odprli ter pogledali kaj so dobili in poskusili ugotoviti kdo jim je to prinesel. Nekateri so bili pri ugibanju zelo uspešni, nekateri so že vedeli saj so si med seboj povedali, za nekatere pa je bila to zelo težka naloga, Otroci so zelo uživali in prav vsi so bili veseli daril ter se z nasmeškom na obrazu odpravili na počitnice.

TAČKE POMAGAČKE PRI ŽARKIH

Tako kot vsako leto so nas tudi letos v decembru obiskale Tačke pomagačke. V Gasilskem domu nas je obiskala gospa Sonja in njena psička Tisa. Povedali sta nam kaj vse skupaj počneta in nam pokazali nekaj trikov. Otroci so lahko psičko pobožali, počesali ter ji dali priboljšek. Na koncu pa je psička Tisa obdarila otroke s čokolado, ja sliši se smešno ampak kar sama je otrokom v košari odnesla čokoladice. Otroci so zelo uživali in nekateri uspešno premagali strah.

GLASBENI POHOD Z LUČKAMI

V decembru smo se skupaj s starši odpravili na pohod z lučkami po naši vasi, vse skupaj pa smo popestrili s petjem in pričarali pravo božično vzdušje. Tako otroci kot tudi starši, babice, dedki in vaščani so bili navdušeni in so veselo prepevali z nami. Nekateri vaščani so se nam celo pridružili na pohodu. Pri eni izmed hiš nas je ena izmed vaščank prav lepo pogostila in poskrbela, da so se otroci malo okrepčali, da so lahko še naprej pridno peli in hodili. 

Naš pohod smo zaključili pred Gasilskim domom kjer smo še zadnjič zapeli ter si privoščili čaj in piškote ter se družili in klepetali, otroci pa so se igrali in po vasi je bilo slišati le smeh in veselje. Starši, babice, dedki in vaščani so bili navdušeni.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 17.11.2023 smo tako kot vsako leto imeli v vrtcu pravi slovenski zajtrk. Pripravili smo si prtičke nanj pa smo postavili kruh z maslom in medom, jabolko in mleko. Vse od naštetega je bilo domače in tako za nas veliko bolj zdravo. Po sladkem zajtrku smo se o njem pogovorili. Razmišljali smo kje raste jabolko, kako spečemo kruh, kako nastane med, maslo in kje dobimo mleko. Vse to smo na naši tabli označili tudi s slikicami. Največji poudarek pa smo dali kruhu, ki je bil letos glavna tema. Za konec pa smo otrokom razdelili žemljice katere so nam spekli otroci iz skupine Sončki in so ga lahko odnesli domov. Poleg žemljic pa so dobili tudi recept, da jih bodo lahko spekli tudi sami doma.

GLASBENA PRAVLJICA MAČEK MURI

V četrtek, 16.11.2023 smo se s predšolskimi otroki, z avtobusom odpravili v Novo Gorico, na ogled glasbene pravljice z naslovom Maček Muri. Ko smo se pripeljali v Novo Gorico, smo najprej pomalicali nato pa smo se odpravili v telovadnico OŠ Milojke Štrukelj. Tam smo eno uro poslušali pravljico ter pesmice katere so odpeli ali igrali na inštrumente. Otroci so na predstavi uživali. Po predstavi smo se vsi veseli a utrujeni vrnili v vrtec.

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI 16.11.2023

AVTOR PROJEKTA: DRUŠTVO ZA STRPNE ODNOSE EKSENA

Vsak od nas se je pogledal v ogledalo in povedal nekaj, kar opazi na sebi. Ko je ogledalo obiskalo vse roke, smo se pogovorili, kaj smo opazili. Vsi smo se takoj strinjali, da smo si med seboj drugačni. Otroci so hiteli naštevati, da imamo drugačne oči, lase, ušesa, nosek, usta, lička, jezik,  oblačila in še bi lahko naštevali. Nato smo se razdelili v pare in se med seboj opazovali in iskali razlike. Ugotovili smo, da tudi drugače govorimo, se smejemo in imamo drugačne prstke na roki, da nobeden izmed nas ni enak drugemu. Otrokom smo postavili vprašanje: »Ali si vsi otroci in ljudje zaslužijo, da se do njih lepo obnašamo?« Otroci so seveda potrdili in se med seboj objeli. Pogovor smo napeljali na spoštovanje drug do drugega in strpnost. Iz obrisa naših rok smo v znak spoštovanja izdelali sonček prijateljstva. V vsako rokico so otroci narisali sebe, okrog sončka pa smo zapisali načine spoštljivega obnašanja. Otroci menijo, da se spoštljivo obnašamo, ko: ubogamo, se skupaj igramo, si posojamo igrače, se pozdravimo, nekoga pobožamo, objamemo, narišemo risbico, mu damo darilo ali poljubček. Želimo si, da bo spoštovanje tisto, ki bo otroke vodilo skozi življenje. Zaključili smo z ustvarjanjem na temo – Kaj se zgodi, če nekoga ne spoštujemo- in iz nastalih izdelkov v naši dvorani pripravili razstavo.

~ Spoštovanje je eden od velikih izrazov ljubezni. ~

Razstava izdelkov v dvorani

Ker je bila punčka žalostna se ji je zlomilo srce in z njo je bil žalosten cel svet- Neža, 5 let

Sonček prijateljstva v skupini Žarki

MEDNARODNI DAN PRIJAZNOSTI

V okviru Mednarodnega dneva prijaznosti smo v vrtcu izdelali pikapolonice nanjo pa smo zapisali lepo misel. V ponedeljek, 13.11.2023 pa smo se odpravili po vasi in jih razdelili vaščanom. Nekaterim smo dan polepšali med sprehodom, nekaterim smo pikapolonico pustili pred vrati, v poštnem nabiralniku ali na avtomobilu. Obdarili smo tudi prodajalca kruha in našega poštarja. Vaščani, sploh starejši so bili za malo pozornost hvaležni. Ena izmed vaščank je s solzami v očeh povedala, da smo ji polepšali dan in, da so to tiste pozornosti, ki štejejo in njej največ pomenijo. Res je lepo, ko nekoga osrečiš. Srečni niso bili samo oni ampak tudi mi, ki smo srečo delili.

GORIŠKI FESTIVAL ŠPORTA IN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI

V ponedeljek, 9.10.2023 smo se v sklopu trajnostne mobilnosti s starejšimi Žarki  odpravili v Novo Gorico. Na Kidričevi ulici je bil postavljen kolesarski poligon za kolesa in poganjalce, na travniku pa so športna društva aktivno predstavljala svoje športe. Ob stojnicah na travniku so potekale tudi ustvarjalne delavnice, ki smo se jim tudi mi pridružili. Ponedeljkovo dogajanje so nam popestrili tudi predstavniki Policijske uprave Nova Gorica, konjeniške policije ter Oddelka vrhunskih športnikov, zaposlenih v Policiji. Seznanili so nas z delom vodnikov službenih psov ter konjeniške policije. Lahko smo testirali tudi kajake in kanuje v promocijskem bazenu. Z otroci smo se udeležili vseh predstavljenih dejavnosti, pri tem pa so neizmerno uživali.

PLAVALNI TEČAJ

Žarki smo se v oktobru odpravili na plavalni tečaj v Novo Gorico. Otroci so zelo uživali in v plavanju vidno napredovali. V bazenu so se igrali, plavali, potapljali in se učili pravilnih tehnik plavanja. Nekaterim je šlo tako dobro, da so sami plavali tudi v globokem bazenu. Prav vsi so naše otroke zelo pohvalili naj si bo v plavanju in obnašanju. Vzgojiteljice smo bile na njih zelo ponosne. Teden smo veselo zaključili in se nasmejani vrnili v vrtec, no nekatere je po poti in napornem tednu premagal spanec.

TEDEN OTROKA PRI ŽARKIH

V tem tednu smo poskrbeli, da je bilo otrokom še posebej lepo. Teden smo začeli z branjem pravljice o Mali miški in velikem jabolku, naučili pa smo se tudi deklamacijo z naslovom Jabolko rdeče, Hej!. Počistili smo travnik pred vrtcem in se odpravili na dolg sprehod v Dol. Spekli smo tudi slasten štrudelj in ga z velikim veseljem pojedli. Odpravili smo se na obisk h Sončkom in si skupaj ogledali risanko ter jedli kokice. Teden pa smo zaključili skupaj s starši in sicer smo se odpravili na krajši pohod po Lokovcu.

SPREHOD V DEŽJU

Ker smo pri Žarkih veliko radi zunaj se na sprehod odpravimo tudi ko pada dež. Obujemo si škorenjčke, oblečemo palerine in že veselo hitimo skakat po lužah.

PRVI JESENSKI DNEVI PRI ŽARKIH

Prve jesenske dni smo veliko preživeli v gozdu kjer smo se igrali, tekali, skakali in reševali različne naloge. Šteli smo listke, jih razvrščali po barvi, iskali storže in jih ravno tako preštevali ter metali čim dlje kot smo lahko. Iz vejic smo sestavili hišo ter nabrali nekaj jesenskih plodov in jih odnesli v igralnico. Prav na vsakem sprehodu pa smo opazovali kako se narava spreminja, najbolj zanimivo pa nam je bilo opazovati kako listki plešejo v vetru, poskusili smo jih tudi posnemat in se vrteti tako kot oni.

JEŽEK IN LISTKI

Listki padajo z dreves, ježek jih natika.

Listki milo jokajo, ker jih ježek pika.

»Nič ne jokaj, mali listek ,

ni tako hudo.

Ko bo zunaj huda zima,

ti pri meni bo toplo.«

TEDEN OTROKA

Teden otroka smo začeli s pohodom do gozda, kjer smo si privoščili okusno gozdno malico in nabrali jesenske listke. Naslednji dan smo iz listkov in storžev ustvarili ježke. Nato smo se razgibali s pomočjo poligona v igralnici, potem pa se odpravili v pravi pravcati kino. Prijeten teden smo zaključili s pohodom po Lokovcu skupaj s starši.

ZABAVA NA TRAVNIKU

Sončki tekajo, tekajo

in se kotalijo,

rožice in listke

nabirati hitijo.

Po hribu se navzdol vsi kotalijo,

saj skupaj prav radi vriskajo, kričijo.

DEŽNI SPREHODI

Skočim sem, skočim tja,

pljuskam, čofam kar se da!

PRVI DAN JESENI

Ječijo veje in drhte,

brez pisane odeje,

kako jih zebe brez kopren,

ko pride k nam JESEN.

JESENSKI GOZD

Odpravili smo se v gozd, kjer smo raziskovali, poslušali zvoke, nabirali plodove… Plodove smo tipali, z njim ustvarjali, naredili smo jesensko drevo, kamor lahko s pomočjo različno velikih žlic vstavljamo kostanj in želode.

SPREHOD PO TRAVNIKU IN KOŠNJA

Tu na podeželju dobro vemo, kdaj je čas za jesensko košnjo, zato smo tudi mi pridno zavihali rokave. Najprej smo po igralnici lovili žogice, nato skupaj s tulci sestavili rožice in se sprehajali po našem travniku. Potem pa smo poiskali žoge in s kotaljenjem pokosili vsako rožico posebej.

METIN SIRUP

Naš zeliščni vrtiček smo pospravili in obrezali meliso, meto ter bananino meto. Iz nabranih zelišč smo naredili sirup, s katerim se tu pa tam posladkamo. Med zelišči sta se skrivala tudi dva “škratka”, zato smo izkoristili priložnost in ju pod lupo opazovali.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Ob zaključku šolskega leta smo z nastopom na prireditvi pozdravili poletje in si zaželeli razigrane in in prijetne počitnice!

JOGA

V sklopu projekta Simbioza giba smo opravljali tedenske “giba izzive”. Med drugim smo zjutraj pozdravljali sončece, se skozi zgodbice razgibavali, oponašali živali in še marsikaj…

SVETOVNI DAN GIBANJA

Kako bi lahko obeležili svetovni dan gibanja? Aha, že vemo! Z gibanjem, seveda!

SPOMLADANSKI GOZD

Kaj vse skriva se skriva v gozdu spomladi? Pa pokukajmo!

ROPOTULJICE

Otroci so prisluhnili zgodbici o ptičkih, ki so s pomočjo zvoka iskali svoja jajčka. Prijazno smo pomagali vsakemu ptičku poiskati svoj par jajčk, ki so zvenela enako, na koncu pa si naredili še svoja. Nastale so unikatne ropotuljice.

HRANJENJE PTIC

Danes smo pri malici jedli kruh s semeni. Po malici smo opazili, da je v vrečki ostalo ogromno semen in takoj pomislili na naše ptičke, ki zunaj mrzlično iščejo hrano. Zato smo se jih odločili razveseliti in semena deliti z njimi. Naslednje dni smo jih opazovali, kako veselo prihajajo v našo hiško in se gostijo.

PREDSTAVA VENO PILON

Na obisk so prišli dijaki srednje vzgojiteljske šole Veno Pilon in nam dan popestrili s predstavo Veveričja shramba. Ob ogledu smo neizmerno uživali, celo zapeli smo skupaj! Vsem sodelujočim se lepo zahvaljejmo za obisk in upamo, da se kmalu spet vidimo!

ROŽICE IZ KREP PAPIRJA

Na vrata našega vrtca že trka pomlad, ki je naše stene okrasila z rožicami. Veselo smo natrgali in zmečkali papir in ga zalepili na podlago. Zdaj imamo pomladni vrtec!

TRIJE METULJI (PRAVLJICA, POLIGON IN ROŽICE)

Otroci so najprej prisluhnili zgodbici z naprstnimi lutkami o treh metuljih, ki so pri rožicah enakih barv iskali zavetje pred nevihto. Nato je vsak dobil svojega metuljčka in poiskal predmet enake barve, na koncu pa še pobarval rožico.

Za kratek čas smo se tudi mi prelevili v metuljčke in iskali vsak svoj stol. Kako zabavno je bilo loviti stole, ki so bežali po igralnici!

Kmalu pa so nam naši metuljčki pobegnili še v telovadnico, zato smo se na lov za njimi odpravili še tja.

NAGRADNA PREDSTAVA POŠTAR PAVLI

V mesecu decembru smo pisali čisto pravemu Božičku. Svoje želje smo bodisi narisali bodisi napisali, pridno zapakirali v kuverto in pisemca predali poštarju Pavliju, da jih odnese Božičku. Naše risbice so mu bile zelo všeč, saj nam je za nagrado poslal posnetek predstave, ki smo si jo z veseljem ogledali.

ZOBNA PREVENTIVA – ZAKLJUČEK

Za zaključek Zobne preventive sta nas obiskali gospa Nelida in deklica Lenča. Gospa Nelida je otrokom še zadnjič pregledala zobke in otroke zelo pohvalila. Za nagrado pa je v skupino prišla deklica Lenča, katera je z otroki ponovila pravilno tehniko umivanja zob ter jim  podelila pohvale in obljubila, da se spet vidimo naslednje leto.

ČISTILNA AKCIJA V GOZDU

Pri Žarkih smo se odločili, da bomo pomagali naši naravi in živalicam ter izvedli akcijo čiščenja odpadkov v gozdu.  Opremili smo se z rokavicami in vrečkami za smeti in se odpravili proti gozdu. Že med sprehodom smo ob cesti opazili smeti in jih pridno pobirali. V gozdu pa se je začela naša akcija prav vsi smo si nadeli rokavice in začeli pobirati odvržene odpadke. Nabrali smo celo vrečo odpadkov in jo z velikim ponosom odvrgli v smetnjak za mešane odpadke.

ZDRAVSTVENA VZGOJA – HIGIENA

Obiskala nas je medicinska sestra Tereza iz Zdravstvenega doma Nova Gorica. Otrokom je predstavila kaj vse je pomembno pri vsakodnevni skrbi za higieno. Skupaj so pogledali kaj vse potrebujemo in moramo vedeti pri tuširanju, umivanju zob in rok. Na koncu so si skupaj razkužili še roke s pomočjo pesmice in jih pogledali pod lučko ter ugotovili, kje so si roke slabo razkužili.

ŽARKI NA SPREHODU V GOZDU

Na nebu je bilo nekaj oblakov, a med njimi smo lahko že opazili sonce, zato smo se Žarki odločili, da se odpravimo na daljši sprehod v gozd. Odkrili smo novo pot v bližini našega vrtca in dogodivščina se je začela. Otroci so »hribček« kar sami poimenovali Čepovanska gora. Med sprehodom so otroci razvijali svoje gibalne sposobnosti, saj so veliko plezali, skakali, metali kamenje in tekli. Poleg gibanja pa so bili tudi pravi mali raziskovalci, saj so našli veliko živali katere smo opazovali in opisovali, našli pa so tudi stopinje živali, katere smo ugotavljali kateri živali pripadajo. Naša pot skozi gozd je bila zelo strma, zato lahko rečemo le to, da so naši Žarki pravi pohodniki. Ko smo prišli do vrha, so veselo kričali: »Bravo, mi smo prvi na Čepovanski gori « in poskrbeli, da so nas pošteno nasmejali. Njihovo kričanje in veselje je odmevalo po dolini. Naš sprehod smo zaključili s petjem in varno hojo nazaj v vrtec.  

SPOMLADANSKE ROŽICE IN METULJČKI

Zimo smo uspešno pregnali, zdaj pa je čas za spomladansko ustvarjanje. Najprej smo prisluhnili zgodbici o treh barvnih metuljih, potem smo se tudi sami spremenili v metuljčke in tako iskali vsak svoj cvet enake barve. Našo igralnico smo primerno opremili z različnimi rožicami. Tako so nekatere iz natrganega krep papirja, druge pa iz vate, pobarvane s pomočjo tempera barv in kapalk.

VELIKA NOČ

Naredili smo si simpatične velikonočne košarice, kamor smo skrili nekaj sladkih dobrot!

HRANA ZA ŽIVALI POZIMI

Ko je sneg pobelil našo dolino, smo bili z mislimi pri naših živalicah, ki pozimi iščejo kaj slastnega za pod zob. Zato smo buče, katere smo raziskovali v naši jesenski senzorični škatli, odnesli v bližnji gozd, kjer bi se lahko živali nahranile z njimi. Ob tem pa smo se še nadivjali čez drn in strn. Kaj je še boljšega, kot združiti koristno z zabavnim?

PASAVČEK

Tudi letos izvajamo dejavnosti v sklopu projekta Pasavček, kjer otroke osveščamo o varnem obnašanju v prometu in o pomembnosti uporabe varnostnega pasu. Letos vsak otrok za tri dni odnese s seboj domov nahrbtnik s plišastim pasavčkom, ki ga spremlja na poti v vrtec in domov. V nahrbtniku se skriva tudi mapica, kamor otroci lahko prilepijo svojo fotografijo s pasavčkom in opišejo svoje dogodivščine z njim. Projekt smo staršem podrobneje predstavili na roditeljskem sestanku, kamor smo povabili tudi policista S. Mujagića, ki je starše še dodatno opremil z informacijami. Iz srca se mu zahvaljujemo za sodelovanje!

NATEČAJ ZAMAŠKONJAM

Letos smo sodelovali v ustvarjalno-trajnostnem natečaju Zamaškonjam podjetja Office&More. Skupaj z otroki, učenci, starši in krajani smo zbrali kar 121kg odpadnih plastičnih pokrovčkov! Vsi zbrani pokrovčki bodo po koncu akcije podarjeni Društvu za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali in nam tako pomagali pri osveščanju o ekoliških temah.

MATERINSKI DAN

Kljub temu, da so naše mamice večinoma časa vsemogočne, si zaslužijo tudi počitek in razvajanje. V ta namen smo jim pripravili kopalne soli za noge z vonjem vrtnice in sivke.

DAN ŽENA IN MUČENIKOV

Ob dnevu žena smo mamice presenetili s šopkom rožic iz tulcev in krep papirja, ob prazniku 40 mučencev pa smo našim tatkotom izdelali obesek za ključe. Hkrati pa smo obiskali tudi upokojene zaposlene našega vrtca in šole ter jim z našimi darilci polepšali praznike.

PUSTNE MAŠKARE ODGANJAJO ZIMO

En je rekel, da bo klovn.

Drug bo raje velik slon.

Tretji bi rad bil krokodil,

Četrti pa se bo le umil.

Zadnji ostal bi kar doma, noče biti maškara.

Mi pa smo se z veseljem našemili in šli na sprehod po vasi, da bi odgnali mrzlo teto Zimo. Vrtec smo okrasili s klovni s smešnimi frizurami, se opremili z instrumenti in šli vse do Gonzage pokazati svoje pustne kostume.

VALENTINOVO

Ob prazniku ljubezni smo svojim najdražjim pokazali, koliko jih imamo radi, zraven tega pa smo se še malo pozabavali. Iz kartona smo izrezali srčke in nanje nanesli različne tempera barve. Vse skupaj smo dali v vrečko in jo zaprli, potem pa s prstki pritiskali in opazovali, kako se barve mešajo med seboj in prekrijejo naša srca. Nastale so res zanimive umetnine.

ZIMA PRI SONČKIH

Zima je čas za veselo vriskanje na snegu, kepanje in izdelovanje snežaka! Vsega tega smo se lotili tudi najmlajši. V igralnici na toplem pa smo čas izkoristili za učenje novih zimskih pesmic, sestavljanje snežaka iz papirja, barvanje in risanje, lepljenje snežink na naša drevesa v kotičku, za različne igre z barvnimi rokavičkami in še mnogo tega. Tudi letos nismo pozabili na ptičke, katerim smo izdelali slastne ptičje pogačke.

ŽIVALI POZIMI

Zunaj je zima, kje pa so živali v gozdu? Ali jih zebe? So mogoče lačne ?Vse to smo se spraševali v naši skupini in se o tem pogovarjali. Spoznavali smo prebivališča živali pozimi in izdelali plakat. Da pa je bilo vse še toliko bolj zabavno in zanimivo, smo se odpravili v gozd in sami poiskali in preiskali vse luknje in prebivališča, ki smo jih našli. Otroci so zelo dobro opazovali, saj so našli veliko lukenj, gnezdo, lubje in korenine kjer so lahko skrite živali. Ker pa smo tako pridno hodili in raziskovali, smo na hribu sredi gozda, našli tudi še malo snega in se zelo razveselili. Ampak v snegu so naši otroci nekaj opazili. To so bile sledi živali, katere so hitro zbudile njihovo zanimanje in z velikim veseljem so začeli iskati še več sledi ter poskusili ugotoviti, katera žival se je tam sprehajala in kam je odšla. Tako smo celo dopoldne tekali, plezali, raziskovali, opazovali in peli pesmice, da je bilo živalim v gozdu prijetno in jih ni bilo strah.

ŽARKI NA SNEGU

V Čepovanu je zapadel sneg. Iz igralnice skupine Žarkov se je slišalo le vriskanje in smeh. Takoj po malici smo se oblekli v kombinezone ter se odpravili na obrobje gozda. Tam smo se sankali, kepali, izdelovali iglu ter opazovali sneg in zasnežena drevesa. Sneg smo si prinesli tudi v igralnico in izvajali različne poskuse ter se z njim igrali. Otroci so vse skupaj podoživljali še cel teden in res je bilo lepo videti, veselje in iskrice v njihovih očeh.

VESELI DECEMBER

V prazničnem mesecu decembru se je dogajalo ogromno stvari.

Ves mesec so nas obiskovali stari starši in nam brali knjige, pripovedovali zgodbice, nekateri so nam tudi zaigrali na harmoniko in tako popestrili vzdušje. Naše stare starše smo razvajali s piškoti in toplim čajem, potem pa smo se z vsakim še malo podružili. Vsem nonotom in nonam se iskreno zahvaljujemo, ker so si vzeli čas za nas in nam polepšali dopoldneve s svojimi obiski!

Obiskal nas je terapevtski par ga. Cvetka Gorjan in njena štirinožna prijateljica Lila iz društva Tačke pomagačke. Prikazala sta nam, kako se pravilno poskrbi za kužka – vse od ščetkanja zob in česanja dlake do pobiranja kakcev na sprehodu. Otroci so prijaznega kosmatinca lahko pobožali in mu dali priboljšek. Tudi ge. Cvetki se lepo zahvaljujemo za obisk!

V zadnjem tednu pred počitnicami smo se šli skritega prijatelja in se tako med seboj obdarili. Zadnji dan pa smo ugotavljali, kdo od prijateljčkov se je skrival za darilom.

Pekli smo piškote in si tako privoščili sladek zaključek koledarskega leta.

Obiskali so nas tudi dijaki srednje šole Veno Pilon in nam zaigrali predstavo Mojca Pokrajculja. Navihano predstavo smo si z velikim veseljem ogledali, na koncu pa z nastopajočimi še zarajali. Dijakom in njihovi mentorici Karmen Lemut se prisrčno zahvaljujemo za nastop, nadvse smo uživali!

Naše sovaščane smo se odločili presenetiti z repertoarjem zimskih pesmic. Sprehodili smo se po vasi in se na nekaj točkah ustavili in zapeli. Nekateri vaščani so prišli tudi bliže in nam prisluhnili. Obenem smo s svojimi glasovi razveselili tudi delavce šole, ki so nam prisluhnili kar na hodniku.

Konec meseca pa smo zaključili s proslavo in obiskom Dedka Mraza. Vrtec je nastopal s plesom na pesem Jingle bells rock, Žarki pa so zapeli še pesmico o jelenčku Rudolfu. Ob koncu proslave je Dedek Mraz otroke obdaril. Z nasmehom na obrazu smo se odpravili domov in počitnicam naproti.

DEŽNI SPREHOD

Dežek pada cele dni,

še ponoči nam rosi in namaka luže tri:

v prvi luži žabica, v drugi luži račkica, v tretji luži sem pa jaz,

vsi kričimo na ves glas!

JESEN V GOZDU

Naše jesenske dni smo veliko preživljali v gozdu ali na njegovem obrobju. V gozdu smo tekali, plezali, opazovali smo kako se narava spreminja,  gibanje jesenskih listkov pa smo ob klasični glasbi uprizorili tudi v naši igralnici ter tako razvijali naše gibanje. Seveda pa se nismo samo gibali, ampak smo razvijali tudi naše matematično mišljenje. S pomočjo vejic smo oblikovali številke, razvrščali smo jih po velikosti od največje do najmanjše, jih preštevali, kar smo nabrali v gozdu pa smo v vrtcu razvrščali ter z zaprtimi očmi in s pomočjo naših čutil ugotavljali, kaj se skriva v naših rokah.  Otroci so zelo uživali in že komaj čakajo, da se v gozd odpravimo, ko zapade prvi sneg.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Na petek, 18.11.2022, je po svej Sloveniji potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan smo za zajtrk jedli kruh z domačim maslom, medom, zraven smo popili skodelico domačega mleka, za posladek pa še jabolko. O maslu smo marsikaj že vedeli, saj nam je pred tem gospa Brigita Kovačič predstavila pridelavo masla, v čemer smo se lahko tudi sami preizkusili. Za prikaz se ji iskreno zahvaljujemo! Vse skupaj pa smo popestrili z barvanjem izrezanih jabolk s prstnimi barvami.

PRIKAZ PRIDELAVE MASLA

Pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom nas je obiskala Brigita Kovačič in nam predstavila potek pridelave masla. Otroci so se lahko sami preizkusili v delu s pinjo, na koncu pa so okusili tudi končni izdelek. Trebuščke smo napolnili z domačimi dobrotami: s kruhom, maslom in kislim mlekom. Brigiti se prisrčno zahvaljujemo za obisk in predstavitev!

NAŠA JESENSKA JABOLKA

Le kaj se skriva v vrečki? Nekaj trdega, velikega in okroglega. Je to žoga? Neeee… Saj to je jabolko! Naša jabolka pa bodo bolj mehka, saj jih bomo naredili iz volne.

USTVARJANJE S SLANIM TESTOM

Preučevali smo, kaj vse kostanjčki zaspančki zmorejo. Lahko se kotalijo, skačejo ali pa se spremenijo v simpatične polžke. Uporabili smo še slano testo in tako ustvarili pravcat polžji vrtec.

SKRITI JESENSKI LISTKI

Juhu, jesen je spet tu! Zunaj smo nabrali jesenske listke, jih posušili in jih skrili pod risalne liste. Nato smo jih poskušali poiskati in pobarvati z voščenkami. Nastali so čudoviti obrisi.

IGRAMO SE S ČOPIČI

Raziskovali smo tempera barve in čopiče ter se prelevili v prave male slikarje. Bel papir smo pobarvali do zadnjega kotička, ga porisali z voščenkami, potem pa našo mojstrovino razrezali in uporabili za voščilnice ob mednarodnem dnevu prijaznosti. Zraven smo dopisali še toplo misel, potem pa voščilnice razdelili vaščanom ter jim tako z majhno pozornostjo polepšali dan.

NASTOP NA KRAJEVNEM PRAZNIKU

V soboto, 8.10.2022, smo nastopali na krajevnem prazniku v Čepovanu. Na nastop smo se pridno pripravljali cel september. Najprej smo skupaj z našimi najmlajšimi Sončki zaplesali na pesem Račke. Nato pa so otroci iz skupine Žarki zapeli tri pesmice, povedali dve deklamacije zaključili pa smo s plesom na pesem Moja pravljica. Otroci so svoj nastop opravili več kot odlično.

TEDEN OTROKA

V skupini Žarki smo Teden otroka praznovali z različnimi aktivnostmi. Pogovarjali smo se o prijateljstvu ter svoje prijatelje tudi narisali. Obiskali smo tovarno Gonzaga v naši vasi ter se naučili veliko novega o lesu ter izvedeli kaj vse tam izdelujejo. Izvajali smo različne eksperimente kot so vulkan, napihovanje balona ter ugotavljanja kaj plava v vodi in kaj ne. En dan v tednu smo si popestrili z lutkovno predstavo z naslovom Repa velikanka ter z druženjem z našimi najmlajšimi iz skupine Sončki. Teden pa smo zaključili s prosto igro z igračami, ki so jih otroci lahko prinesli od doma.

TETA JESEN

V skupini Žarki nas je ta dan obiskala teta Jesen. Zapela nam je pesmico ter prebrala pravljico z naslovom Ko pride jesen. Povedala nam je zakaj nas je obiskala ter kaj vse se dogaja jeseni. Zaupala nam je nekaj svojih jesenskih dogodivščin, skupaj pa smo si ogledali tudi nekaj sličic, jih poimenovali ter opisali. Naučili smo se veliko novega o tem letnem času.

ŽARKI V GOZDU

Izkoristili smo lep sončen dan in se odpravili v bližnji gozd. Sonce je močno grelo naša lička, zato smo se gozda in sence pod drevesi zelo razveselili. Seveda pa tam nismo počivali, ampak smo se podali na veselo raziskovanje in urjenje naših spretnosti. Nabirali smo vejice, iskali polžke, brskali po zemlji, opazovali okolico  in še bi lahko naštevali. Za opazovanje in raziskovanje smo uporabili vsa naša čutila. Da pa je bilo vse skupaj še bolj zabavno, smo preizkusili tudi naše gibalne sposobnosti- plezali smo po hribu navzgor ter se previdno spuščali v dolino, tekali smo in skakali, našo pozornost pa so hitro dobili storži in postali naša »žoga«. Da pa je bilo vse skupaj še bolj zabavno, smo si iz drevesa naredili gugalnico, nekateri pa so svojo nagajivost izkoristili za skrivanje pred svojimi prijatelji. Iz gozda se je slišalo le vriskanje in smeh.

PTIČJA OPAZOVALNICA

Na željo otrok smo izdelali ptičjo opazovalnico. Otroci so sami izdelali načrt ter prinesli material in z našo pomočjo postavili opazovalnico. Pri tem so zelo uživali in z velikim veseljem delali. Na koncu pa so jo z velikim veseljem tudi preizkusili in se zabavali. 

PRVE JAGODE V NAŠEM VRTU

V našem vrtu že rastejo prve jagode. Vsak dan se odpravimo pogledat, če je kakšna nova in otroci jih z navdušenjem pobirajo in pojedo. 

OBISK GASILCEV

V našem vrtcu smo se odločili, da pripravimo zahvalo za naše gasilce PGD Čepovan, kateri so pomagali pri gašenju požara na Krasu. Narisali smo jim risbice ter zapisali besede otrok ter jim odnesli. Gasilci so nas prav lepo sprejeli, nam razkazali gasilski dom, opremo ter nam pripravili cev in vodo, da so se lahko otroci preizkusili kot pravi gasilci. Naše zahvale so bili zelo veseli. 

KRAJEVNI PRAZNIK V LOKOVCU

Krajevna skupnost Lokovec je praznovala svoj krajevni praznik. Ob tem so organizirali različne dogodke čez cel vikend. V soboto so na prazniku nastopali tudi otroci iz vrtca. Zaplesali so ples Lepši svet. Vsi prisotni so bili navdušeni ter veseli. Za konec smo prejeli tudi nagrado – čokoladni štrukelj in sok.

OBISK POLICISTOV S PSOM

Obiskala sta nas  policista z svojimi psi. Prikazala sta nam kako pes napade lopova ter kako pse dresirajo in kako so ubogljivi. Otroci so ob prikazanem zelo uživali.

OBISK REŠEVALCA

Obiskal nas je reševalec, kateri je otrokom razkazal reševalno vozilo ter predstavil svoj poklic. Otroci so se lahko v reševalno vozilo usedli ter prižgali lučke na koncu pa je vsak dobil manjše darilce.

KOLESARJENJE IN OBISK POLICISTA

Ta dan nas je obiskal policist kateri je otrokom pokazal pravila vožnje po poligonu ter jih spremljal in jim pomagal. Vsak izmed otrok je uspešno premagal poligon in pri tem zelo užival. Na koncu je otrokom pokazal še njihov službeni avtomobil ter vso potrebno opremo. Otroci so zelo uživali in o tem pripovedovali še ves dan. 

POHOD V DOL

Na prelep sončen dan smo se odpravili na pohod v Dol. Po poti smo opazovali naravo, živali ter veselo prepevali. Na cilju nas je pričakala pijača in piškoti, da smo se odpočili in si nabrali moči za vrnitev nazaj v vrtec. Pred odhodom smo se malo poigrali, si ogledli konjičke, jih nahranili, pobožali ter se veselo vrnili nazaj. 

POHOD NA ŠIROKO

V maju smo planirali sprehod s starši, ki smo ga morali prestaviti na junij zaradi slabega vremena. Tako smo 11. 6. odšli na sprehod s starši na Široko. Dobili smo se pri Tratarju, kjer smo poizkusili njihov sir. Nato smo se odpravili na 3 km dolgo lahko pot. Na cilju smo pojedli kosilo. Odšli smo tudi na razgledno točko, kjer smo se poslikali. Vsak otrok je prejel še medaljo za prehojeno pot ter paketek dobrot. Nato smo se po isti poti vrnili do sirarne Tratar. Na pohodu so vsi otroci vztrajno nabirali korake.

ULTRA X

Skozi Čepovan so tekli tekači svetovnega prvenstva ULTRA X. Otroci in vzgojiteljice iz vrtca smo tekače podprli z glasnim navijanjem in bučnim aplavzom. 

VELIKONOČNA RAZSTAVA LOKOVEC

Vrtec Čepovan se je odzval na povabilo Kulturno turističnega društva Lokovec k sodelovanju pri postavitvi velikonočne razstave. Tako smo otroci iz vrtca okrasili pirhe z različnimi tehnikami, izdelali velikonočne zajčke iz riža, velikonočne venčke, postavke za pirhe ter skodelice iz Das mase. Vse naše izdelke so razstavili v Centru tehniške dediščine. Naše izdelke smo si lahko ogledali s starši na velikonočni ponedeljek.

MATERINSKI DAN

Kot vsako leto so tudi letos otroci za materinski dan razveselili svoje mamice. Izdelali so jim čudovite prtičke in rožice z svojimi slikami katere so prav vsaki mamici polepšale dan.

DAN ŽENA

V vrtcu smo izdelali voščilnice ter jih ob prazniku dan žena razdelili upokojenkam po vasi. Upokojenke so bile voščilnic zelo vesele, skupaj z njimi pa smo bili veseli tudi mi, da smo jim lahko vsaj malo polepšali dan.

PETJE PO VASI

V vrtcu smo se odločili, da vaščanom polepšamo praznične dni in se odpravili po vasi. Naučili smo se zimske pesmice in si tako pripravili kar obsežen repertoar. Na nekaj mestih smo se ustavili in s spremljavo instrumentov zapeli, vaščani pa so nam z zanimanjem prisluhnili.

SKRITI PRIJATELJ

December je čas obdarovanj. Tako smo se odločili, da se obdarujemo tudi mi v vrtcu z igro skriti prijatelj. Vsak otrok je izžrebal svojega skritega prijatelja, mu pripravil darilo in ga prinesel v vrtec v zato namenjeno košarico. V petek 24.12.2021 smo tako darilca pogledali in poskusili ugotoviti kdo je bil naš skriti prijatelj. Otroci so bili nad obdarovanjem navdušeni in se z nasmehom na ustih in darilom v roki veselo odpravili domov.

TAČKE POMAGAČKE

Pred prazniki so nas v vrtcu obiskale Tačke pomagačke. Kuža nam je pokazal kakšne trike zna, otroci pa so se lahko preizkusili v pobiranju kakcev in česanju kužka. Seveda so lahko kužka tudi pobožali. Otroci so bili obiska zelo veseli in že komaj čakajo, da nas ponovno obišče.

OBIČAJI

Vsak otrok iz skupine Žarki je pripravil predstavitev enega praznika ali predmeta iz življenja njihovih staršev in starih staršev. Otrokom so starši in stari starši pripovedovali njihove navade in kaj se je z določenimi predmeti delalo nato pa so nam v vrtcu to tudi povedali in predstavili. Nekateri otroci so prinesli pokazati predmete, nekateri so izdelali plakat ali pa so s seboj prinesli fotografije. Otroci so z navdušenjem poslušali.

IZDELOVANJE SMREČIC

December je in zunaj je mraz. Prihajajo prazniki naša okenska polica pa sameva in je čisto prazna. Hitro smo se lotili dela in iz pod rok naših pridnih otrok so nastale čudovite smrečice, ki že krasijo naše okenske police. 

SLADKANJE Z JABOLKAMI OBLITIMI S ČOKOLADO

Jabolke smo narezali na krhlje, stopili čokolado, pripravili mrvice za okrasitev in začeli ustvarjati. Otroci so krhlje sami oblili s čokolado ter okrasili. Pustili smo, da se je čokolada strdila, po kosilu pa smo se z njimi posladkali. 

OBISK ČEBELARJA

Odpravili smo se na obisk k našemu čebelarju iz vasi. Pokazal nam je svoj čebelnjak in čebelice. Predstavil nam je kako poteka pridelava medu in kakšna je čebelarjeva obleka. Za nas je bila to čudovita izkušnja, ki je ne bomo pozabili. Za konec pa nam je pripravil še slastne medenjake in sok mi pa smo mu predali naše darilo in zahvalo, da smo ga lahko obiskali. 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Ta dan smo si v vrtcu pripravili poseben pogirnjek katerega so izdelali sami otroci ter se posladkali z domačim medom, maslom, kruhom in mlekom. Zdraven pa smo si privoščili še kaki. Po malici pa smo se odpravili na obisk k čebelarju iz vasi kateri nam je tudi podaril med za naš zajtrk.

PLAVALNI TEČAJ 

Otroci iz skupine Žarki so imeli plavalni tečaj v novembru, od 22. 11. do 26.11., ki ga je organiziral Plavalni klub Nova Gorica. Za plavalni tečaj so se odločili vsi otroci iz skupine, stari od 4-5 let. V Novo Gorico smo se odpravili z dvema kombijama. Ko so se otroci pripravili na plavanje, so šli v bazen. Razdeljeni so bili v dve skupini, glede na predhodne sposobnosti. Vsaka skupina je imela na voljo po enega učitelja, ki sta se posvetila vsakemu posamezniku.  V vodi so bili od 10.30 – 12.00. Otroci so zelo uživali. Po prihodi iz vode se je bilo potrebno pripraviti na odhod v vrtec. Otroci so bili že prijetno utrujeni, zato so med potjo tudi počivali. Zadnji dan je vsak prejel diplomo.

Z BUČAMI SMO NAHRANILI ŽIVALI V GOZDU

Buče katere so za Halloween krasile naša okna smo koristno uporabili. Razrezali smo jih na kose in se odpravili v gozd ter jih pustili na različnih mestih. Tako smo poskrbeli, da so se živali v našem bližnjem gozdu dobro najedle.

OBISK KUHARJA IZ TURISTIČNE KMETIJE ŠIROKO

V sredo 10.11.2021 nas je obiskal kuhar Aljaž iz Turistične kmetije Široko. Zunaj pred šolo je samo za nas prikazal, kako pri njih izdelujejo čokoladne štruklje. Otroci so ga vprašali kar jih je zanimalo ter tudi sami povedali, kaj vse kuhar počne. Izvedeli smo, da bo kar nekaj otrok izbralo poklic kuharja, ko odrastejo. Iz kuhinja je kmalu po njegovem prihodu zadišalo tudi po joti. Tako smo ta dan imeli prav posebno kosilo. Otroci so joto hitro pojedli, saj so se najbolj od vsega veselili čokoladnih štrukljev.

MEDNARODNI DAN PRIJAZNOSTI

Letos se je tudi naš vrtec pridružil projektu društva Humanitarček. V okviru Mednarodnega dneva prijaznosti, so tako naši otroci pobarvali in okrasili kamenčke. Da pa je bil kamenček še lepši in je imel še večji pomen, smo na vsakega napisali tudi pozitivno misel. Kamenčke smo postavili pred šolo, da so si ga lahko vzeli otroci, šolarji, njihovi starši in mimoidoči. Vsi upamo, da smo s kamenčkom vsaj komu polepšali dan.

Prijaznost se širi sama od sebe, če si prijazen do drugih, bodo oni prijazni s teboj.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

V skupino Žarki je ponovno prišla delavka Zobozdravstvene preventive, s katero smo najprej ponovili, katera hrana je zdrava oz. ni zdrava za naše zobke. Nato smo prisluhnili zgodbi o Zobni miški Zari in njenemu prijatelju Mišku Šimu. Za konec smo prejeli žig obeh mišk in koledarček umivanja zob, ki ga lahko pošljejo starši Zobni miški Zari, ki pa bo nam poslala darilo.

E-HIŠA

V skupino Žarki je prišla E-hiša v sklopu delavnic in eksperimentalnic. Naslov delavnice je bil Lačna žaba. Najprej so nam predstavili nekaj poskusov, ki so nas očarali. Nato smo sami izdelali žabo, ki je lovila muhe. Bili smo zelo veseli obiska in predstavitev nam je bila všeč. 

VARNO V VRTEC IN ŠOLO

Sodelovali smo v projektu Varno v vrtec in šolo, ki ga organizira društvo Sobivanje. Projekt smo izvajali tri tedne od 11. 10. do 29. 10. 2021. V tem času so otroci peli in plesali na pesmice o avtomobilih. Domov so odnašali nahrbtnik z Zajčkom Policajčkom, ki so ga pripeli na pas v avtu. Vse dni smo vzgojiteljice spremljale z žigi, ali so otroci privezani v avtomobilu. Igrali so se Spomin z avtomobilskimi znamkami ter sestavljali avtomobile. Igrali so se tudi socialno igro Semafor. Vsak otrok je izdelal svojo didaktično igro Avtomobili v zaporedju.

Otroci iz skupine Žarki so spoznavali prometne znake, le-te razvrščali glede na oblike, velikost, barvo ipd., ter jih sestavljali. Ogledali so si prometni režim v okolici vrtca ter, kateri prometni znaki stojijo v okolici. Izdelali so maketo okolice vrtca ter vanjo vključili prometne znake v okolici. S pomočjo vzgojiteljice so izdelali tudi miselni vzorec, kjer so zapisali opazovanja glede varne poti v vrtec. In sicer, ali se jim zdi prometni režim v okolici varen, kako vozijo avtomobili v okolici, na kaj moramo biti pozorni ipd. 

SIMBIOZA GIBA (MOBILNA DELAVNICA)

V sklopu projekta Simbioza giba smo gostili Mobilno učilnico, kjer sta dva izvajalca starejšim občanom predstavila IKT tehnologijo. Ob 10.00 uri se je pred šolo zbralo 9 starejših občanov, kjer je Mobilna učilnica izvedla delavnico. Tam so se učili digitalnih veščin, uporabljali različne elektronske medije, kot so pametni telefoni in tablični računalniki ter spoznavali novosti na tem področju. Delavnica se je zaključila ob 13.00 uri, sledilo pa je krajše druženje.

SKAČEMO PO LUŽAH

Ko zunaj pada dež se radi odpravimo na sprehod z našimi škorenjčki, palerinami in dežniki. Če pa po poti najdemo še kakšno lužo, prav veselo skočimo vanjo in počofotamo. 

POSPRAVLJANJE VRTA

Čas je da pospravimo naš vrt. Otroci so pridno pobrali zelenjavo, ki je še ostala, počistili plevel in vse skupaj odnesli na pripravljen kompost. Hišnik je počistil še zemljo in naš vrt pospravil za naslednje leto.

IZDELOVANJE JABOLK

V našem vrtcu skrbimo za zdravo prehrano, jemo veliko sadja in se o tem tudi veliko pogovarjamo. Ta dan smo spoznavali jabolko . Naučili smo se kje raste in kakšna je. Na koncu pa smo jo še izdelali iz kartona in volne. 

PRVI DAN JESENI

Na prvi jesenski dan smo se odpravili v gozd. Tam smo plezali, raziskovali, rajali, se pogovarjali, opazovali okolico ter poslušali kaj vse slišimo v gozdu. Dopoldan je bila ta dan resnično prekratek in otroci so si zaželeli, da se v gozd še kdaj vrnemo. Polni novega znanja smo se odpravili proti vrtcu in svoja doživetja veselo razlagali vsakemu, ki nam je prišel nasproti. 

JEŽEK TEKA, TEKA

Kot vsi vemo so naši otroci v vrtcu zelo ustvarjalni. Tako smo se na deževen jesenski dan odločili, da izdelamo vsak svojega ježka. Malo smo barvali, malo lepili, mečkali in risali in na koncu  izdelali prekrasne ježke, ki krasijo našo okensko polico. 

ŠKARJICE HRUSTAVKE

Prebrali smo pravljico z naslovom Šivilja in škarjice. O njej smo se pogovorili ter si ogledali slike. Nato pa smo urno prijeli za naše škarjice in pokazali kako spretni smo z njimi tudi mi. 

TEDEN OTROKA (4. 10. – 8. 10. 2021)

Teden otroka na temo »RAZIGRAN UŽIVAJ DAN« smo v našem vrtcu popestrili z različnimi aktivnostmi. Tako smo teden začeli z ustvarjalnimi delavnicami, v katerih so otroci izdelovali ježke iz storžev in barvali buče, skupaj pa smo okrasili tudi našo igralnico. Naslednje dni so otroci jesen spoznavali preko senzorične škatle in čutne poti. Pripravili smo si tudi kostanjev piknik, na katerem so kostanj spekli sami otroci z našo pomočjo in ga kasneje pojedli z velikim navdušenjem. Da pa je bilo še lepše smo za otroke pripravili tudi lutkovno predstavo z naslovom Razbita buča, katera je v naš vrtec prinesla veliko smeha. Teden pa smo zaključili s poligonom v naši telovadnici, na katerem so otroci premagovali različne ovire in pri tem zelo uživali ter si želeli, da to še kdaj ponovimo. Da pa je bil teden še bolj razigran smo vsak dan tudi plesali in kolikor je vreme dopuščalo odhajali ven na igrišče in v gozd.

OBISK GLASBENE ŠOLE

V skupini Žarki so nas obiskali predstavniki Glasbene šole Nova Gorica, ki so nam preko igre in glasbe predstavili glasbene inštrumente (prečno flavto, rog, trobento). Z njimi je bil tudi Medo, ki nas je nasmejal ter nas naučil novo pesmico. Obiska smo bili zelo veseli.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

V skupini Žarki sta nas obiskali delavki zobozdravstvene preventive. Za začetek smo si ogledali risanko o Sapramiški, ki jo je bolel zob. Naučili sta nas, kako si pravilno umivati zobe ter, kako skrbeti za zdravje zob. Vsak otrok je prejel žig ter nalepko zobne miške.

PRVIČ V BIBLIOBUSU

Otroci iz skupine Sončki so prvič obiskali našo potujočo knjižnico- Bibliobus. Knjižničarka jim je predstavila kako izgleda izposoja ter kje si lahko ogledajo in izberejo knjigo za domov. Za konec pa jim je prebrala še pravljico in otroci so veselo s knjigo v roki stekli novim bralnim dogodivščinam naproti.

UVAJALNI MESEC

V letošnjem letu smo imeli v septembru vpisanih 5 novih otrok. Tako je ta mesec potekal zelo umirjeno. Otroci so se med seboj spoznavali, se skupaj igrali in se privajali na našo dnevno rutino. 

PRVI ŠOLSKI DAN

Proslava ob prvem šolskem dnevu se je tako kot večino let do sedaj odvijala zunaj pred šolo. Tudi letos so bili lahko na proslavi prisotni le starši prvošolcev, prvošolci, novinci in njihovi starši ter otroci iz vrtca. Najprej je učiteljica Nataša Pisk, povedala nekaj besed nato pa je starše pozdravila še ravnateljica ga. Branka Ušaj. Sledil je nastop vrtca, s plesom na pesem Huda mravljica (Romana Kranjčan). Po nastopu smo v vrtec sprejeli nove otroke. V prvi razred pa smo oddali 10 otrok. 

PLES HUDA MRAVLJICA

Leto smo pripeljali do konca. Ker je bilo tudi letošnje leto posebno in polno različnih omejitev in ukrepov smo se odločili, da bo tudi zaključni nastop drugačen. Naučili smo se ples na pesem Huda mravljica (Romana Kranjčan), ples smo posneli in ga za zaključek poslali staršem. Sestavili smo koreografijo ter izdelali kostume, pri katerih so otroci aktivno sodelovali. Potrebnih je bilo nekaj vaj, da so otroci ples osvojili in smo ga lahko posneli. Žal so nekateri otroci v zadnjem tednu odšli že na počitnice in niso plesali skupaj z nami, smo jih pa ravno tako vključili v naš posnetek. Otroci so v plesu resnično uživali in veselo, razigrano ter marljivo kot mravljice zaplesali v počitnice.

KOLESARSKI POLIGON IN OBISK POLICISTA

Otroci so ta dan v vrtec pripeljali svoja kolesa in poganjalčke. Po malici sta nas obiskala policist Sanel Mujagić in policistka Teja Kofol iz policijske postaje Nova Gorica. Otrokom je policist povedal kaj vse počnejo, kakšna je njihova oprema, razkazal jim je policijsko vozilo – marico ter jih poučil o prometnih znakih. Postavil jim je tudi poligon po katerem se je zapeljal vsak otrok posebej, policist pa je poskrbel, da so upoštevali prometne znake in poligon uspešno premagali. Za konec jim je razdelil še darila (odsevnike za na roko) in se poslovil. Otroci so bili navdušeni in srečni. Preden so nadaljevali z vožnjo so se malo ohladili in osvežili, potem pa do kosila uživali v vožnji s kolesi in poganjalčki po igrišču.

POHOD V DOL

Odpravili smo se na daljši sprehod v Dol. V Dolu smo se okrepčali ter odpočili in nadaljevali pot nazaj v vrtec.

ZOBOZDRAVSTVENA VZGOJA

V skupini Žarki nas je ponovno obiskala zobozdravstvena preventiva. Za nas je pripravila pravljico o Šimu in zobni miški Zari ter nas naučili, kako si pravilno umivamo zobe. Vsak je dobil nalepko in pobarvanko, ki jo lahko pošlje Zobni miški Zari ter prejme darilo.

ZDRAVSTVENA VZGOJA

Junija nas je obiskala zdravstvena delavka ter izvedla zdravstveno vzgojno delavnico Raziskujmo človeško telo. Otroci so preko različnih aktivnosti spoznali delovanje človeškega telesa (delovanje notranjih organov, naloge kosti …). Za konec pa tudi preizkusili svoja čutila.

PROJEKT SVOBODA GIBANJA – Giro d’Italia

Sodelovali smo pri okraševanju ograj v sklopu projekta Svoboda gibanja, ki je bil del kolesarske tekme Giro d’Italia. Iz odpadnega materiala smo izdelali različna kolesa.

SVETOVNI DAN ZDRAVJA

7.4.2021 je svetovni dan zdravja. Ta dan smo namenili pogovoru o zdravju. Skupaj smo izdelali miselni vzorec, razvrščali zdravo in nezdravo hrano, si ogledali piramido zdrave prehrane ter iskali hrano v reklamah ter jo izrezali in pravilno prilepili in razvrstili na za to pripravljen delovni list.

“Zdravje je naše največje bogastvo”. (Nemški pregovor)

APRILSKI SNEG

Ravno je začelo vse cveteti, ko nas je znova obiskal sneg. Lepo je pobelil naše travnike zato smo ga hitro izkoristili ter se odpravili ven. V snegu smo iskali sledi živali, opazovali smo ledene sveče, se valjali po snegu in izdelovali snežaka. Ja sliši se smešno, ampak to sta naša dva aprilska snežaka.

VELIKONOČNI ZAJČEK

Velikonočni zajček nam je pripravil presenečenje. Na vratih vrtca nam je pustil sporočilo ter navodila, ki so nas pripeljala do velikonočnega zaklada. Odpravili smo se na lov za jajčki in uspešno reševali naloge. Na koncu pa nas je pričakalo sladko presenečenje. 

Vsem želimo lepe velikonočne praznike.

MATERINSKI DAN

Tako kot vsako leto, so tudi letos, otroci za materinski dan svojim mamicam pripravili darilca. Skupaj smo izdelali vazice iz gipsa, katere so otroci sami pobarvali po svoji želji in jih okrasili s poljubnimi rožicami, ki smo jih izrezali iz serviet. Da vazica ni bila prazna, so naredili še rožice iz odpadnih jajčnih škatel. Vzgojiteljice smo rožice izrezale, otroci pa so jih pobarvali in dokončali. Vse skupaj, pa smo »začinili«  z slikopisom pesmice Mamica kaj naj ti kupim, v katerega so risbice narisali, kar sami otroci. Pesmico smo se tudi naučili. Tako so v četrtek vsi otroci mamicam polepšali dan.

Mamica, kaj naj ti kupim? Mamica, kaj naj ti dam? Zapojem ti pesem o sončku, narišem ti vse kar poznam. Naberem ti šopek vijolic, rečem ti: “Rad te imam” (Mira Voglar).

PROJEKT PASAVČEK

Tudi letos sodelujemo v projektu Pasavček. V ta namen smo cel teden spremljali in se o tem tudi pogovarjali, ali se v avtu pripnemo. Pogovorili smo se, čemu je pas namenjen in kako pomemben je. Rečemo lahko, da so otroci bili zelo pridni in skoraj vsi v celoti pobarvali našo tedensko tabelo, v katero smo beležili, če so se v vrtec pripeljali pripeti. Izdelali smo tudi avtomobile, s katerimi smo spretno premagovali poligon. Na poligon smo postavili prometne znake, o katerih smo se tudi veliko pogovarjali. Prometne znake pa smo poiskali tudi na naši vasi.

DAN ŽENA

Otroci so za dan žena izdelali voščilnice. Voščilnice so okrasili z rožicami in koščki papirja, ki so ga sami izdelali. Voščilnice smo odnesli upokojenkam, ki so delale v naši šoli in živijo v Čepovanu. Ostalim smo voščilnice poslali po pošti. Vsaki upokojenki so otroci zaželeli lep dan žena, voščilnico pa smo zaradi trenutnih razmer predale vzgojiteljice.

PUST

Otroci so na pustni torek prišli oblečeni v različne pustne maske. Zaradi trenutnih razmer smo v svoji skupini veselo rajali in plesali ter se sladkali s pustnimi krofi. Skupaj z otroci smo odšli na pohod po vasi Čepovan, kjer smo odganjali zimo stran in klicali pomlad.

ZAHVALA ZDRAVSTVENIM DELAVCEM

Vsi vemo, s kakšnimi razmerami se spopadamo že eno leto. COVID-19 nam vsem kroji življenja in vpliva na naše zdravje. Za naše zdravje, pa kljub vsemu skrbijo naši zdravstveni delavci. Zato smo se v našem vrtcu odločili, da skupaj z otroki izdelamo zahvalo za ves trud in požrtvovalnost. Izdelali smo sliko, katero smo odnesli v bolnišnico v Šempeter pri Gorici, namenjena pa je prav vsem zdravstvenim delavcem.

»Skupaj za boljši jutri, premagajmo epidemijo«

SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO

Letos smo se vključili v projekt Spodbujamo prijateljstvo. Naše ustvarjanje in dejavnosti smo usmerili v prijateljstvo. Prebirali smo različne pravljice o prijateljstvu, se pogovarjali, pletli mrežo prijateljstva, izdelovali plakat, izdelali smo tudi sestavljanko ter gradili prijateljstvo skozi ples. Otroke smo spodbujale, da se imajo radi, si pomagajo, se skupaj igrajo,… Pogovarjali smo se tudi, kako lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi ter kaj je pozornost in ljubezen. Otroci so aktivno sodelovali.

PTIČJE POGAČKE

Izdelali smo ptičje pogačke za ptičke, ki so pozimi brez hrane. Otroci so od doma prinesli semena, suho sadje, oreščke ipd. S pomočjo kokosovega masla smo izdelali hrano za ptičke. Ptičje pogačice že visijo na drevesih in čakajo na ptičke.

ZIMSKO VESELJE

Razveselili smo se snega, zato smo se šli sankati z lopatkami in izdelovati snežaka. Zelo nam je bilo všeč.

SKRITI PRIJATELJ

Konec leta je bil letos nekoliko drugačen, kot vsa leta do sedaj. Da pa je bil kljub vsemu prav toliko prazničen, se nam je porodila ideja, da bi se medsebojno skrivnostno obdarovali kar od doma. Izvedli smo obdarovanje skritega prijatelja preko pošte. Sodelovali so vsi, ki so želeli. Lahko rečemo, da je bil odziv nad pričakovanji. Skritega prijatelja smo določili z žrebom ter starše o tem obvestili po e-mailu. Sodelujoči otroci in vzgojiteljice so pripravili darilce in ga poslali. Zaključek igre in razkritje skritega prijatelja ter druženje, pa smo izvedli zadnji dan pred prazniki preko Zoom-a. Tako smo si pričarali lep zaključek leta in pri tem resnično uživali.

ULIČNA RAZSTAVA

Otroci, ki so v času epidemije obiskovali vrtec, so za mimoidoče pripravili ulično praznično razstavo. Narisali so risbice, iz papirja izrezali novoletne okraske, pobarvali pobarvanke ter s pomočjo vzgojiteljic zapisali spodbudne misli in želje za prihajajoče leto. Izdelke smo razobesili na ograji pred vrtcem.

NOVOLETNI POSNETEK

Letos so vrtčevski otroci skupaj z učenci namesto vsakoletne novoletne proslave voščili lepe praznike nekako drugače. Vsi otroci, ki so zaradi epidemije doma, so se posneli pri petju pesmi Cel svet imaš na dlani (v originalu Čuki). Posnetke smo združili in nastal je čudovit novoletni posnetek, ki je objavljen na spletni strani šole in na kanalu Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=yuDhj6Tg9Og)

BOŽIČKOVA POŠTA

Tudi letos smo sodelovali v projektu Pošte Slovenije z naslovom Božičkova pošta. Dobre želje, misli, voščila, pozornost in ljubezen so stvari, ki jih prav vsak od nas potrebuje, še posebej v teh razmerah, ki nas obkrožajo dan danes. Letos je projekt dobrodelen saj bo pošta, za vsako prispelo pismo podarila 10 centov dobrodelnemu projektu Čarobna zima in tako otrokom širom Slovenije, ki si sicer tega ne morejo privoščiti, omogočila lepše preživljanje prazničnih dni. Otroci v nujnem varstvu so združili moči, narisali risbice, skupaj z vzgojiteljicami napisali pismo Božičku ter ga odnesli na pošto v upanju , da bodo vsi otroci za praznike, ki prihajajo, srečni.

RISBICE ZA STAROSTNIKE MESTNE OBČINE NOVA GORICA

Med božično-novoletnimi prazniki so otroci, ki so zaradi epidemiološke situacije bili v nujnem varstvu v vrtcu, narisali risbice in zapisali voščila za starostnike v domovih upokojencev v goriški občini. Risbice smo dostavili na Mestno občino Nova Gorica, ki je le-te potem poslala naprej po domovih.

MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE

Letos smo se pridružili projektu »Mala pozornost za veliko veselje«. Namen projekta je zbrati 21.000 voščilnic za starostnike po vsej državi in jim tako vsaj malo polepšati praznike.  Zavihali smo rokave in se lotili izdelave voščilnic. Otroci so aktivno sodelovali in nastale so zelo lepe voščilnice. Vanje smo na koncu zapisali še lepe misli naših otrok in resnično upamo, da jim bomo narisali nasmeh na obraz ter jim polepšali praznike.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos smo tako kot vsako leto praznovali »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Pripravili smo si pogrinjek z rumenimi prtički, katere so izbrali sami otroci. Kuharica nam je spekla odličen domač kruh, naši čebelarji so nam prinesli med, mleka pa smo se razveselili iz bližnje kmetije, zraven pa je pripadalo tudi maslo in jabolka. Z velikim veseljem smo se posladkali z domačimi dobrotami in zagotovo bomo tak zajtrk imeli še velikokrat. Po zajtrku smo prebrali slikopis z naslovom Zajček in muca zajtrkujeta, pogovorili smo se o Tradicionalnem slovenskem zajtrku in pogledali zloženko, ki nam jo je prinesel eden izmed čebelarjev. Po pogovoru, pa smo naš zajtrk tudi narisali po doživetju, iz das mase izdelali čisto svoje jabolko ter izdelali pridne čebelice.

TEDEN OTROKA

Teden otroka s temo »ODGOVOR JE POGOVOR« smo v vrtcu popestrili z različnimi aktivnostmi, v katerih so otroci zelo uživali. V ponedeljek smo vzgojiteljice, za otroke pripravile lutkovno predstavo, z naslovom Pod medvedovim dežnikom, praznovali pa smo tudi rojstni dan. V torek smo ravno tako praznovali rojstni dan, potem pa smo se odpravili na lov za skritim zakladom, otroci so aktivno sodelovali pri nalogah, ki jih je za nas pripravil ježek in so nas vodile do skritega zaklada. Naslednji dan smo se odpravili v »kino«. Izdelali smo si svoje vstopnice, okrasili posodice za kokice in se odpravili. Najprej smo morali pri blagajni vstopnico plačati, potem smo se usedli na svoje stole, dobili kokice in film se je začel. Četrtek je bil dan za ustvarjanje, najprej smo poslušali pravljico o strašilu, potem pa so otroci strašilo tudi sami izdelali in tako popestrili našo okensko polico na hodniku. Zadnji dan pa smo posvetili dejavnosti po izbiri otrok. Na željo otrok smo tako tako teden zaključili na igrišču.  Pripravili smo poligon, na katerem so se otroci preizkusili in neizmerno uživali.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

V vrtcu sta nas obiskali delavki zobozdravstvene preventive. Za nas sta pripravili risanko ter nas naučili, kako si pravilno umivamo zobe. Letos nam zob žal, zaradi trenutnih razmer, ne bodo pregledovale, nas pa bodo obiskovale ravno tako in nam pripravile kakšne dejavnosti.

TALKING TOM

Podjetje LOGIN je vsem otrokom iz vrtca darovalo igrače Talking Tom. Otroci so se igrač zelo razveselili in se za to darilo lepo zahvaljujejo. Z velikim veseljem so jih odnesli domov in se z njimi veselo igrajo ter si lepšajo dneve.

TETA JESEN

Prvi dan jeseni smo praznovali z prav posebnim obiskom. Obiskala nas je Teta Jesen in nam povedala veliko novega o tem letnem času. Za nas je pripravila nekaj ugank ter nam prebrala pravljico z naslovom Čudežna skleda medu. Za konec pa nam je povedala še deklamacijo Listki padajo z dreves in nam dala nalogo, da se jo naučimo.

DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

V vrtcu smo obeležili dan slovenskega športa, ki ga praznujemo 23. septembra. Najprej smo se pogovarjali o športu ter, katere športe poznamo. Nato pa smo se sami preizkusili na postavljenem poligonu.

ZDRAVJE V VRTCU

V okviru projekta Zdravje v vrtcu smo se dotaknili različnih tem. Najprej smo si skozi zgodbico ogledali, kako naj poskrbimo za osebno higieno in učinkovito umivanje rok. Videli smo, kako se poper v vodi hitro oprime naših prstkov, če so umazani. Ko smo roke dobro umili, pa je poper kar zbežal stran. Svetovni dan sonca smo praznovali s pogovorom o pomembnosti sonca za naše zdravje, vsak je izdelal svoje lastno sonce, za dobro počutje pa smo se razgibali skozi vaje »pozdrav soncu«. Pogovarjali smo se o naših čustvih in občutkih ter se pocrtali z masažo, skozi katero smo spekli palačinke. Poglobili smo se tudi v recikliranje odpadkov in obiskali ekološki otok v vasi.

EKSPERIMENTI

Spoznali smo že različne vremenske pojave in na to temo smo tokrat izvajali eksperimente. Pojave smo najprej skozi vodeno vizualizacijo poslušali in to narisali. Vodo smo spoznavali v vseh agregatnih stanjih in tako smo ustvarili tudi barvni led in z njim risali. Mavrico smo ponazorili s Skittles bomboni in opazovali barve. Kozarec s papirjem smo potapljali v vodo in opazovali kaj se je z njim zgodilo ter prišli do zanimivih ugotovitev. Nazadnje smo s pomočjo steklenice iz zamrzovalnika opazovali, kako se topel zrak v njej širi in tako smo dobili plesoči kovanec.

V GOZDU

Raziskujemo naravo in uživamo!

NAŠ VRTIČEK

Postali smo pravi vrtnarji! Naš vrtiček smo najprej podložili s kamenčki, nabranimi na igrišču, ga napolnili z zemljo iz krtin ter posadili različne sadike. Nekatere kamne smo pobarvali z akrilnimi barvami in jih uporabili za okras. V gozdu smo nabrali material za izdelavo hotela za žuželke ter se lotili tudi tega. Zdaj veselo opazujemo naše prve goste. Od doma smo prinesli plastenke in tako ustvarili nekoliko neobičajen vrtiček, kamor smo posadili medovite rastline.

POHOD V DOL

Odpravili smo se na pohod do bližnje vasice Dol, kjer smo si ogledali korito polno različnih vodnih živali, na kmetiji opazovali krave in prelepo naravo. Pot dolgo 4 km so uspešno opravili tudi naši najmlajši.

PUST

Spet je z nami pust, z maškarami raja, smešno rdečih ust…

ZIMSKO VESELJE

Skupaj s starši smo se na soboto, 15.2.2020, odpravili na Soriško planino na smučanje in sankanje. Nepopisno smo uživali!

GLEDALIŠKA PREDSTAVA

V dvorani gasilskega doma so si otroci ogledali predstavo, katero so odigrali učenci naše šole v okviru dramskega krožka.

GLASBENA MLADINA

Otroci so si ogledali glasbeno-lutkovno predstavo Črni saksofon, kjer so skozi zgodbico o Lojzku in njegovem saksofonu spoznavali različne instrumente celega sveta. Predstavo so izvedli predstavniki Zveze Glasbene mladine Slovenije.

OBISK ŠOLSKE IN POTUJOČE KNJIŽNICE

Ob kulturnem prazniku smo obiskali šolsko knjižnico, kjer nam je knjižničarka Zdenka povedala marsikaj zanimivega in nam med drugim prebrala knjigo, katero smo z zanimanjem poslušali. Prav tako vsak mesec obiščemo tudi potujočo knjižnico, kjer si izposojamo različne knjige in poslušamo pravljice, katere nam prebira knjižničarka Urška.

PTIČJE KRRMILNICE

Veliko smo se pogovarjali o tem, kako se živali zaščitijo pred zimo, predvsem pa ptice. Zato smo se odločili, da iz odpadne embalaže naredimo ptičje krmilnice in tako pomagamo ptičkom po naših najboljših močeh, da preživijo zimo. Navdih smo poiskali v gozdu, saj nazadnje sodelujemo tudi v projektu Gozdni vrtci. Nabrali smo različen naravni material, skratka vse, kar se nam je zdelo zanimivo in s tem popestrili naše krmilnice. Nastale so čudovite hišice.

KRASITEV VRTCA

Iz slanega testa smo izdelali okraske za našo smrečico, ki kraljuje na našem hodniku, nato pa smo jo skupaj okrasili. Pobarvali smo papirnate krožnike, jih okrasili in obesili v igralnici, posejali smo tudi božično žito in ga z velikim pričakovanjem spremljali kako raste. S prstnimi barvami smo si naredili voščilnice in jih odnesli domov.

PEKA PIŠKOTOV IN SREČANJE S STARIMI STARŠI

Praznično vzdušje v vrtcu smo si pričarali s peko piškotov. Otroci so z različnimi oblikami ustvarjali piškote, ki so kmalu zadišali po celi šoli. Poskusili so, koliko so dobri, nato pa jih shranili za svoje stare starše, ki so nas naslednji dan obiskali. V dvorani gasilskega doma smo si skupaj z njimi in učenci 1., 2. in 3. razreda ogledali predstavo Žabica Kvakica dijakov srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Ob koncu igre pa smo se skupaj posladkali s piškoti ter popili čaj.

NOVOLETNA DELAVNICA S STARŠI

Pred novoletnimi prazniki smo v vrtec povabili starše in jim polepšali popoldan s svojim nastopom. Otroci so zarajali in zapeli, nato pa smo skupaj izdelali snežake iz nogavic. Nastali so zares simpatični in zanimivi snežni možički.

PREDSTAVA PASAVČEK

V sklopu projekta Pasavček, ki ga vodi Agencija za varnost prometa, nas je obiskala gospa z lutkovno predstavo Pasavček. Otroci iz vrtca ter 1., 2. in 3. razreda so si ogledali zanimivo maskoto ter se pogovorili o pravilih v prometu.

TAČKE POMAGAČKE

V prazničnem decembru so se nam pridružili naši štirinožni prijatelji iz društva Tačke pomagačke. V spremstvu svojih vodnikom sta dva kosmatinca predstavila svoje delo, otroci so ju božali, česali, objemali in se z njima imeli zelo lepo. Hvala mentorici Cvetki Gorjan za prijazen obisk.

HIŠA EKSPERIMENTOV

V vrtcu so nas obiskale delavke E-hiše iz Nove Gorice. Predstavile so nam poskuse, ki so za otroke nekaj neverjetnega, potem pa so otroci izdelali vsak svojo gosenico, ki se lahko premika le s pihanjem skozi slamico.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Ob dnevu, ki obeležuje tradicionalni slovenski zajtrk, smo sodelovali v natečaju, ki ga je razpisala Čebelarska zveza Slovenije. Na ta dan, ob 10. uri, so vsi prijavljeni vrtci in šole zapeli pesem Lojzeta Slaka – Čebelar. Na harmoniki in kitari sta nas spremljala učenca Tadej in Andraž Kovačič. Nastop smo posneli in objavili na Youtube kanalu Čebelarske zveze, izbranci pa si bodo lahko ogledali čebelarski muzej ali prejmejo bon za ogled čebelarskega turizma. Z nastopom smo razveselili tudi učence in učitelje šole. O lokalno pridelani hrani smo se veliko pogovarjali in si naredili čebelice, katere so otroci odnesli domov.

POHOD S STARŠI IN STARIMI STARŠI

V okviru projekta Simbioza giba smo se s starši in starimi starši odpravili na pohod. Po poti smo srečali nekatere živali kot so kače, krave in osli, uživali smo v jesenskih barvah in soncu, vmes pa nas je pričakalo tudi presenečenje in sicer pogostili smo se s pečenim kostanjem, piškoti in čajem. Na koncu poti so družine prejele pohvalo za aktivno sodelovanje.

Za prisrčen sprejem na svoji kmetiji in pripravo okusne malice se lepo zahvaljujemo Zoranu in Jelki Ličer, posebna zahvala pa gre tudi naši upokojeni vzgojiteljici Nadi Humar, ki se še vedno aktivno udeležuje naših srečanj, tokrat pa nas je popeljala po poteh Lokovca.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Tudi v letošnjem letu smo pričeli s pregledovanjem zob v vrtcu. V program so vključeni predšolski otroci ter otroci letnika 2015. V vrtcu je otroke obiskala delavka zobozdravstvene preventive ter jim skozi risanko in poučne slike razložila, kako naj pravilno skrbijo za svoje zobe.

PLAVALNI TEČAJ

Od 4.11. do 8.11.2019 je v Novi Gorici potekal plavalni tečaj, katerega se je udeležilo 12 predšolskih otrok. Otroci so uživali v privajanju na vodo in se učili plavati. Prav vsak je domov prinesel priznanje ali morskega konjička.

MAKETA PROMETNE POTI

Skupina Žarki so sodelovali v projektu Varno v vrtec in šolo. V ta namen so se sprehodili po naši običajni sprehajalni poti, si okolico dodobra ogledali in skupaj sestavili maketo iz odpadnega materiala. Maketo si lahko ogledate na našem hodniku.

SIMBIOZA GIBA

V tednu od 14.10. do 20.10.2019 je bil teden Simbioze giba, posvečen gibanju in medgeneracijskemu druženju. Tudi mi smo ta teden dali poseben poudarek gibanju, šli smo se razne igre kot so potres, poplava, požar, gnilo jajce, gibalne zgodbe, pozdrav soncu, igre z žogo in še veliko drugega.

TEDEN OTROKA

Teden otroka s temo »NAŠE PRAVICE« smo v vrtcu popestrili z raznimi aktivnostmi, v katerih so otroci cel teden uživali. Tako smo na ponedeljek združili spoznavanje naših znakov in mesec požarne varnosti ter si ogledali risanko Gasilec Samo. Praznovali smo tudi dva rojstna dneva. V torek smo se odpravili v gasilski dom, kjer sta nam dva gasilca pokazala vso njihovo opremo, od obleke pa do vozil. Otroci so se celo preizkusili v gašenju namišljenega požara s cevjo. Naslednji dan so si otroci ogledali glasbeno predstavo Razbita buča s strani vzgojiteljic in tudi sami poskusili dramatizirati. Četrtek je bil v znamenju športa, zato so se v telovadnici odvijale različne igre. Na petek smo praznovali rojstni dan in si privoščili uživanje na svežem zraku z raznimi aktivnostmi.

MUCA COPATARICA

Poslušali smo zgodbo o že dobro poznani Muci Copatarici, ob ilustracijah obnovili znanje o obuvanju, sezuvanju in pospravljanju naših copat ter pesmice, kot so Ni copatka in gibalne igre, kot je Cepetambel. Pobliže smo spoznali pisateljico Elo Peroci in njen portret upodobili z ogljem ter priredili razstavo.

POLJSKI PRIDELKI

Otroci so od doma prinesli veliko različnih poljskih pridelkov, katere smo potem spoznavali z različnimi čutili, z njimi ustvarjali, se igrali in nazadnje nekatere od njih tudi pojedli.

RAZISKOVANJE GOZDA JESENI

Kako lepo je teta Jesen obarvala naš gozd! Nabirali smo gozdne plodove, uživali v raziskovanju, plezanju in dirjanju čez drn in strn, iskali živali, ki se pripravljajo na zimo in v vrtcu ustvarjali z materialom, ki smo ga v gozdu nabrali.

RISANJE SEBE V NARAVNI VELIKOSTI

Med seboj smo se opazovali, igrali različne igre, se učili deklamacij in pesmic o sebi ter se narisali v naravni velikosti. Plakata zdaj krasita naš hodnik.

TETA JESEN

Teta Jesen se je med barvanjem drevesnih listov ustavila tudi pri nas, nam povedala več o sebi in prebrala pravljico o ježku, ki je odkril, kaj je najlepše darilo. Skupaj smo zaplesali in rajali, nato pa naredili ježke iz das mase in zobotrebcev, ki so na našem hodniku pričarali pravo jesensko vzdušje.

ZDRAVJE V VRTCU

Sodelovali smo v projektu Zdravje v vrtcu. Poročilo o dejavnostih v projetku najdete tukaj.

DAN ODPRTIH VRAT

V vrtcu smo organizirali dan odprtih vrat, kamor so bili povabljeni vsi otroci iz okoliša, ki še ne obiskujejo vrtca. Pridružili so se nam 4 otroci, ki so skupaj z nami praznovali rojstni dan, nato pa smo se malo spoznavali med sabo in se skupaj poigrali na igrišču. Bodoči Sončki, vidimo se jeseni!

KAMIŠIBAJ

Knjižničarke iz knjižnice Franceta Bevka so za nas izvedle predstavo kamišibaj (japonsko pripovedovanje zgodbe s pomočjo slik v lesenem okvirju in besede) z naslovom Pravljica za račko. Skozi pravljico smo spoznali našo goriško knjižnico in njeno okolico. Na koncu smo račko s skupnimi močmi tudi narisali.

KOLESARSKI IZPIT

Policist g. Rosič je z otroki obnovil znanje o prometnih predpisih in znakih ter jim pripravil poligon, katerega so opravljali s svojimi kolesi in poganjalci na šolskem igrišču. Na koncu so si otroci pobliže ogledali policijski kombi in opremo.

OBISK URBANA VIDMARJA

Na obisk je prišel pevec Urban Vidmar in nam na kitaro zabrenkal nekaj svojih in nekaj otroških pesmic. Otroci so se mu navdušeno pridružili s petjem, ploskanjem in topotanjem. Urbanu se iz srca zahvaljujemo za razigrano in glasbeno dopoldne ter mu želimo še veliko uspehov v njegovi pevski karieri tudi v prihodnosti.

OBISK ŽUPANA

V vrtcu nas je obiskal novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Zanj so otroci pripravili kratek nastop, sestavljen iz pesmic in plesa, nato pa so mu predali platno s svojimi odtisi v spomin in šopek travniških rožic. G. županu se zahvaljujemo za obisk in prijetno druženje!

PROMET

Pogovarjali smo se o prometu nasploh in varnem obnašanju udeležencev. V vrtcu smo vsakodnevno beležili vestno pripenjanje z varnostnim pasom na poti v vrtec in domov, spoznavali smo prometne znake in drugo signalizacijo, katero smo srečevali na sprehodu po vasi, se v zvezi z njimi igrali različne igre in na koncu tudi skupinsko izdelali policijsko in gasilsko vozilo. Najprej smo skupaj zbirali ideje, naredili načrt in se lotili dela. Nastali sta krasni vozili, ki sta na razstavi na hodniku vrtca.

TRAVNIK

Travnik in gozd smo raziskali po dolgem in počez… Spoznavali smo travniške rožice, opazovali živalice in nasploh vse, kar smo našli.

ZAKLJUČEK ZELENEGA NAHRBTNIKA

Kot vsako leto, smo se tudi letos udeležili zaključne prireditve projekta Zeleni nahrbtnik v Kromberku. Ogledali smo si predstavo Fifi in Čmrlek, skupaj z Alenko Kolman smo zaplesali in zapeli, potem pa smo že tradicionalno iskali in izpolnjevali naloge po gozdičku. Po malici smo se odpravili nazaj proti Čepovanu.

GLASBENA MLADINA

Obiskala nas je predstavnica Glasbene mladine ga. Tamara Laganin Kranjec in izvedla glasbeno pravljico Sonce, dež in mavrica. Poslušali smo pesmice, izštevanke, bibarije na to temo, skupaj smo ustvarili zvočno sliko z raznimi instrumenti, se igrali z lutkami (oblaki, mavrica) in riževimi žogicami.

NASTOP PRAKTIKANTKE

Za nekaj časa se nam je pridružila Valentina Kofol, ki je pri nas opravljala strokovno prakso. Dneve nam je popestrila z zanimivimi dejavnostmi, pri katerih so otroci radi sodelovali. Želimo ji uspešno zaključen študij in še veliko lepih trenutkov preživetih z otroki!

NOČ V VRTCU

V petek, 10.5.2019, smo se ob 18h zbrali v igralnici vrtca. Razdelili smo se v skupine in si razdelili opravila. Ena skupina je poskrbela za pogrinjke, krožnike in pribor, druga skupina je pekla palačinke, tretja pa pomagala pri kuhanju testenin in omake. Ko smo zaključili z večerjo, smo si ogledali kratko risanko, potem pa smo se preoblekli v pižame in se sprehodili po modni pisti. Nato je sledil pižama party in ples ob glasbi. Ko smo se naplesali, smo se polegli na svoje blazine, poslušali pravljico in se odpravili spat. Zjutraj smo si privoščili še zajtrk in s pohvalami ponosno odkorakali domov.

SPOMLADANSKO USTVARJANJE

Pomlad je že potrkala na vrata, narava cveti in nam ponuja veliko navdihov za ustvarjanje. Skozi slikanje metuljev smo spoznavali simetrijo, upodabljali smo pomladna drevesa, gubali zvončke, urili ročne spretnosti skozi pravljico Trije metulji in še veliko drugega.

VELIKA NOČ

Podali smo se na lov za velikonočnimi pirhi in jih kasneje tudi narisali.

ZOBOZDRAVSTVENE POHVALE

Ker smo si celo leto vestno umivali svoje zobke, nam je Jan iz zobozdravstvene preventive prinesel pohvale. Vidimo se spet naslednje leto!

POKLICI

V vrtec smo povabili starše, da bi nam predstavili svoj poklic – med drugim so nas obiskali tudi zunanji obiskovalci. Pobliže smo spoznali poklic knjižničarja, katerega sta nam predstavili naša šolska knjižničarka Zdenka Plesničar in mama Urška Magajne. Obiskali smo tako šolsko kot tudi potujočo knjižnico, kjer smo poslušali razne zgodbice, igrali smo se igre, iskali informacije v knjigah in se o poklicu pogovarjali. Mama Maja Žbogar nam je predstavila kar dva poklica in sicer kuharja in vrtnarja. Našo šolsko kuhinjo smo si tudi pobliže ogledali, za kar se lahko zahvalimo naši kuharici Anici Rejec. Tudi sami smo se preizkusili v teh poklicih – z vsemi potrebnimi pripomočki smo si naredili slastno sadno kupo in se z njo posladkali ter posadili rožice, katere še danes pridno zalivamo in opazujemo, kaj kuka iz zemlje. Obiskal nas je tudi poštar Matej Peternelj, nam pokazal svoje delovne pripomočke, razložil, kako poteka njegov dan in nas presenetil s paketom, kjer se je skrivalo suho sadje. Mama Špela Šinkovec nam je predstavila poklic inštruktorja jahanja in je na vrtčevsko igrišče pripeljala konje, katere so tisti najpogumnejši lahko tudi zajahali. S poklicnim plesalcem, katerega nekateri že poznamo s televizijskih ekranov, smo se zavrteli in zaplesali ob poskočnih ritmih. Z Mihom Peratom pa se je zavrtela tudi naša kuharica, ki je ta dan praznovala svoj 50. rojstni dan. Na obisk je prišla tudi veterinarka Ozana Leban, ki nam je povedala marsikaj zanimivega o živalih, ki pridejo v njeno ambulanto in nam pokazala, kako se kužku pravilno povije tačko. Mamica Tina Rejec nam je predstavila poklic gozdarja, nam pokazala pripomočke, ki jih uporablja pri delu, veje različnih dreves, o živalih smo razmišljali ob ugankah in si ogledali nagačenega risa.

Iz srca se zahvaljujemo vsem, ki so si vzeli čas in nam popestrili dan. Dragi starši, najlepša hvala! Posebej bi se radi zahvalili našim zunanjim obiskovalcem, poštarju Mateju Peternelj, plesalcu Mihi Perat in veterinarki Ozani Leban za njihov čas in dobro voljo!

SIMBIOZA GIBA

V okviru medgeneracijskega povezovanja smo v vrtec povabili stare starše. V tednu od 25.3. do 28.3.2019 so se nam dopoldne lahko pridružili in se z nami malo razgibali. Skupaj smo se odpravili na sprehod po vasi in po gozdu, v telovadnici smo se gibali ob različnih štafetnih igrah, v poligonu, igrali smo se z mavričnim padalom in še marsikaj. Nonam in nonotom se iz srca zahvaljujemo za dobro voljo in upamo, da se kmalu spet vidimo!

ZELENI NAHRBTNIK

Letos smo se v okviru projekta Zeleni nahrbtnik pogovarjali o zdravi prehrani, kako pride do naše mize in ali imajo tudi drugi otroci možnost jesti takšno hrano kot mi, zapeli smo tudi kakšno pesmico na to temo, poiskali informacije po literaturi, se igrali razne igre razvrščanja, za bogatenje besednega zaklada, barvali, risali in ustvarjali.

NASTOP V LOKOVCU

Krajevna skupnost Lokovec je v dvorani v Zgornjem Lokovcu organizirala delavnico in proslavo ob dnevu žena, kjer je nastopal tudi vrtec s pesmicami Jaz pa pojdem v Lokovec, Jaz sem mala roža in Jaz pa grem na zeleno trav’co. Sledila je pogostitev in ples ob živi glasbi.

OSMI MAREC

Osmi marec, dan žena,                                                                      
dan vseh mamic in deklet,                                                           
vsaka v roki nosi cvet,                                               
vsaka srečno se smehlja.                                        

Mi se tudi veselimo,                                       
vendar hkrati si želimo,                                                 
da imeli bi ob letu                                                                             
dan žena po celem svetu.   

Ob dnevu žena smo obdarili tudi upokojene delavke šole.

PUST

Tralala, hopsasa,

Pustne smo šeme,

Tralala, hopsasa,

Nič nismo lene.

Tralala, hopsasa,

V krog se vrtimo,

Tralala, hopsasa

In veselimo!

Z maskami smo se na pustni torek okrancljali in se po vasi pokazali. Smo hecni, kaj ne?

SPOZNAVANJE KNJIGE

V sklopu kulturnega praznika smo cel teden posvetili knjigi. Pripravili smo si bralni kotiček, kjer smo prebirali razne knjige, zgodbe, pesmice in uganke. Iz odpadnega materiala smo si naredili knjižna kazala, obiskali smo šolsko knjižnico, izdelali smo vsak svojo vremensko pravljico in se šli razne igre.

VREME

Izdelovanje vremenske pravljice in dejavnosti na temo vsakega vremenskega pojava.

DEJAVNOSTI PRAKTIKANTKE

V januarju nas je nekajkrat obiskala Urša Vendramin, ki nam je pripravila veliko zanimivih dejavnosti. Ena izmed teh je bila tudi izdelovanje papirja. Po svoje smo ga okrasili in na koncu uporabili za naše voščilnice mamicam. Urši se zahvaljujemo za trud in polepšane dopoldneve ter ji želimo veliko uspehov še naprej!

VRAGOLIJE NA SNEGU

Kako lep je Čepovan pozimi! Odpravili smo se v gozd na sprehod, kjer smo zganjali vragolije na snegu. Imeli smo se fino.

DEDEK MRAZ

Na proslavi ob prihodu Dedka Mraza je tudi vrtec nastopal s plesom Ledeno kraljestvo. Našega dobrega starega Dedka Mraza smo priklicali s pesmijo Siva kučma in skritim pričakovanjem. Upamo, da se vsakemu od nas izpolnijo tudi tiste najbolj skrite želje!

PEKA PIŠKOTOV IN SREČANJE S STARIMI STARŠI

V dvorani Gasilskega doma smo si skupaj s starimi starši ogledali predstavo Dežela igrač, ki so nam odigrali dijaki Srednje šole Veno Pilon. Zgodba je govorila o pospravljanju igrač skozi njihove oči, kar nam je dalo misliti, saj smo se nanjo večkrat spomnili, ko smo v vrtcu pospravljali svoje. Po predstavi smo si skupaj privoščili čaj in čokoladne piškote, katere so otroci spekli v vrtcu. Na koncu so svoje none in nonote presenetili z okraski iz slanega testa.

PRIPRAVA LJUDI IN ŽIVALI NA ZIMO

Pogovarjali smo se o tem, kako se ljudje in živali pripravljajo na zimo. Poslušali smo razne zgodbice na to temo, med drugim tudi glasbene pravljice, kot sta Babica Zima in Rokavička, se naučili pesmico o rokavički in obnavljali že znane zimske pesmi, igrali igro Spomin z izrezanimi rokavičkami, s kosi zimskih oblačil smo oblačili narisano deklico, poslušali zgodbo o sraki, ki je kradla tuja jajca in nato jajčka razvrščali po gnezdih ter s tem urili zvočni spomin, primerjali slike snežakov med seboj in ugotavljali, kaj komu manjka, razvrščali oblačila med poletna in zimska, dolga in kratka…

E-HIŠA

Dve predstavnici iz Hiše eksperimentov sta nas obiskali in nam pokazali zelo zanimive poskuse, katere smo z navdušenjem opazovali!

DRAMATIZACIJA »POD MEDVEDOVIM DEŽNIKOM«

Zelo pridno smo vadili naš »mini muzikal«, s katerim smo se potem tudi ponosno predstavili staršem. Odigrali smo zgodbico o prijaznem medvedu in zraven zapeli pesmice o vseh nastopajočih živalih.

ZIMSKO USTVARJANJE

Na podlagi opazovanja zunanjega sveta smo ustvarjali razne zimske motive.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Vsak mesec nas obiščeta delavki iz zobne preventive in vsakič znova nam pripravita nekaj zanimivega. Tokrat smo poslušali zgodbico o mišku Šimu in Zobni miški.

TAČKE POMAGAČKE

Iz društva Tačke pomagačke sta nas obiskala terapevtski par ga. Cvetka Gorjan in kuža Varvi. Razložila sta nam, kaj je njihova naloga, pokazala, kako se za psa pravilno skrbi, Varvi pa nam je pokazala nekaj svojih trikov. Z navdušenjem in brez strahu smo jo pobožali in ji dali posladek.

PLAVALNI TEČAJ

Pet predšolskih otrok se je udeležilo plavalnega tečaja v bazenu v Novi Gorici. Skozi igro in z raznimi pripomočki so se privajali na vodo, nekaterim pa je uspelo tudi že zaplavati.

POLJSKI PRIDELKI

Skozi pravljice, pesmice, lutke in gibalne igre smo spoznavali delo na polju in pridelke. Spoznavali smo jih z vsemi čutili, z njimi ustvarjali, iskali njihove sence in se z njimi igrali.

ZOBNA PREVENTIVA

V vrtcu so nas obiskale delavke zobozdravstvene preventive. Otrokom so predstavile pravljico o Sapramiški, jih popeljale skozi krasno predstavitev o zdravih zobkih, nato pa pregledale zobke tudi otrokom v skupini. Nasmejani zajčki so jih poučili o čistih in zdravih zobkih.

GOZD

Jesen je čas, ko se nam gozd predstavi v svoji najbarvitejši različici. Vse to smo tudi sami poskušali upodobiti z različnimi barvami in tehnikami. Spoznavali smo gozdne živali, njihov izgled, obnašanje, oglašanje, igrali razne igre na to temo kot so Spomin, sestavljali smo dele v celoto in še veliko drugega.

IGRE V TELOVADNICI

Sproščanje v telovadnici z žogami in obroči…

POTUJOČA KNJIŽNICA

Vsak mesec nas obišče bibliobus in z njim knjižničarka Urška, ki za nas vedno pripravi kakšno zanimivo zgodbico ali dejavnost.

TEDEN OTROKA

Ob Tednu otroka, katerega letošnja tema se je glasila Prosti čas, smo se v vrtcu pogovarjali o tem kaj najraje počnemo v prostem času, praznovali smo rojstne dneve, izdelovali ježke, obiskala nas je zobna preventiva, nabirali smo jesenske plodove, s katerimi smo prosto ustvarjali, pekli smo piškote, s katerimi smo se sladkali, pripravili čutno pot, obiskala nas je upokojena vzgojiteljica Nada in nam pripovedovala zgodbe, na petek pa smo se odpravili na lov za skritim zakladom. Preučili smo zemljevid, prehodili smo vas in bližnji gozd ter iskali namige (balone) in različne naloge, ob katerih smo se neizmerno zabavali. Na koncu nas je pričakalo sladko presenečenje.

JESENSKA ČUTNA POT

Igrali smo se z gozdnimi plodovi, jih tipali, opisovali, z njimi ustvarjali, jih spoznavali samo z določenimi čutili in na koncu sestavili čutno pot.

JESENSKA DEKORACIJA

Naš vrtec je zaživel v jesenskih barvah. S pomočjo tulcev, časopisa in odtisov naših rok je nastalo drevo, ki krasi naš hodnik, odtisi jesenskih listov pa so popestrili našo garderobo.

MUCA COPATARICA

Obiskala nas je čisto prava Muca Copatarica, ki nam je povedala zgodbico o otrocih, ki niso pospravljali svojih copat. Kljub temu, da jih mi pridno pospravljamo, je tudi naše skrila! Iskali smo njen dom in ko smo ga končno našli, smo k sreči našli tudi naše copate. Naučila nas je pesmico Cepetambel, s katero je veliko zabavnejše copatke obuvati in pospravljati.

NASTOPI PRAKTIKANTKE

Naši Andreji, ki nam je s svojo ustvarjalnostjo popestrila mesec, želimo uspešen zaključek šolanja!

NAŠI COPATKI

Skozi zgodbo Muce Copatarice smo na različne načine utrjevali barve, razvijali fino motoriko s pretikanjem volne, rezanjem s škarjami, peli smo pesmice, plesali, dramatizirali,… Na koncu pa priredili razstavo izdelkov.

EKO SMREKA

Sodelovali smo na natečaju »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«, kjer smo krasili smreko iz kartona, katero smo prejeli. Najprej smo smreko pobarvali s tempera barvami, nato skozi luknjice napeljali volno, na katero smo obesili okraske iz srebrnih trakcev ter čebelice iz papirja.

PALČKA PROSIM IN HVALA

V vrtcu sta nas dva palčka obiskala, eden je Prosim, drugi je Hvala. Iz velike knjige sta zbežala, da bi nam pomembno sporočilo predala. Prosim in hvala besedici sta čedni, z roko v roki še največ sta vredni. Da nauka ne bi pozabili, smo si vsak svojega palčka naredili.

SONČKI SE PREDSTAVIMO

Že veselo raziskujemo igrišče in nove igrače!

PRVI DAN

Poletje se počasi poslavlja, druščina iz vrtca pa pozdravlja. Na proslavi ob prvem šolskem dnevu so tudi naši najmlajši pogumno zakorakali v vrtec s plesom in pesmijo Ko si srečen. Tri prvošolčke smo pospremili v šolo, štiri nove otroke pa sprejeli.PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

V petek, 22.6.2018, smo s svojim nastopom sodelovali na proslavi ob rojstnem dnevu naše dežele. Zapeli smo pesmico Na okno tok, tok in zraven tudi zaplesali in skupaj z učenci in kolektivom zaželeli naši domovini vse najboljše.

ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA

Skupaj z učenci smo na Lokvah zaključili letošnje uspešno šolsko leto. Pripravili smo kratek program, kjer je sodeloval tudi vrtec s pesmico o… seveda, kaj pa drugega! O vrtcu! Nazadnje smo se na pikniku okrepčali s čevapčiči in sokom, kjer smo se družili in si zaželeli prijetne počitnice.

NASTOP ZA LJUBICO

Naši dragi Ljubici Kristančič, ki je vsa ta leta skrbela, da nas je zjutro pričakal čist in urejen vrtec, smo se zahvalili na način, kot le mi znamo. Zapeli smo ji nekaj pesmic, podarili rože, katere ima tako rada in ji nazadnje dali najbolj iskreno darilo, ki se ga ne da kupiti – en velik medvedji objem. Sončki ji želimo še veliko mirnih let v zasluženi penziji.

NOVI OTROCI NA OBISKU

Na obisk smo povabili otroke, ki se nam bodo naslednje šolsko leto pridružili v vrtcu. Najprej smo se malo spoznavali med sabo, naši Sončki so jim pripravili kratek nastop s pesmicami in plesom, nato so poslušali zgodbico O soncu, ki ni moglo zaspati, katerega smo potem tudi sami naredili iz sirovih škatlic.

Bodoči Sončki, vidimo se septembra!

POLIGON S KOLESI

Obiskal nas je čisto pravi policist g. Alojz Kramberger. Najprej se je s starejšimi otroci pogovarjal o varnosti v prometu, o prometnih znakih in upoštevanju le-teh. Otroci so komaj čakali, da sedejo na svoja kolesa in poganjalce! Najprej so se starejši preizkusili v polignu. Ko so poligon osvojili, so se jim pridružili še mlajši otroci s svojimi poganjalci. Vsi so se zelo dobro odrezali in uživali. In ne, nismo pozabili na naše čelade!

KLOBUČKI ZA PRVI POLETNI DAN

Pa smo le dočakali poletje, tople dneve, čas za uživanje na morju, sonček,…

Veliko smo se pogovarjali o soncu, njegovih prednostih kot tudi slabostih ter kako se zaščititi pred njegovimi negativnimi vplivi. Zato je vsak ustvaril svoj klobuček iz das mase in ga nato po želji pobarval.

CVETOČE DREVO

Nekaj pomladnega prebujanja smo poustvarili tudi v igralnici. Na sprehodu smo si ogledali cvetoča drevesa, nekatere cvetove in lističe smo si ogledali tudi od blizu, jih povohali in potipali. Potem pa smo se lotili mečkanja trganih kosov papirja, katere smo nalepili na naša drevesa. Ko bi vsaj tudi na naših drevescih zrasle češnje…!

IGRE Z MAVRIČNIM PADALOM

V vrtcu imamo novo pridobitev – ogromno mavrično padalo! Z navdušenjem smo spoznavali, na kakšne načine ga lahko uporabljamo in se z njim igramo.

NAŠ SANJSKI SAMOROG

Sodelovali smo na UHU-jevem natečaju z naslovom Naš sanjski samorog. Najprej smo si zamislili, kakšen samorog bi to lahko bil in po skrbnem razmisleku smo se veselo lotili dela. S skupnimi močmi je nastal prelep samorog, ki zdaj krasi naš hodnik.

POTUJOČA KNJIŽNICA

Naša knjižničarka Urška Magajne, ki nas vsak mesec obišče s potujočo knjižnico, nam je tokrat pripravila delavnico. Najprej nam je prebrala zgodbico, nato pa smo skupaj izdelovali polžke.

SKRB ZA OSEBNO HIGIENO (DELAVNICA)

Diplomirana medicinska sestra Andreja Bavčer je otrokom na njim prijazen in razumljiv način prikazala, kako morajo skrbeti za osebno higieno. Prinesla je veliko pripomočkov ter medvedka, ki je otrokom pomagal pri razumevanju in jih dodatno motiviral. Predstavitev je bila zanimiva in otrokom prijazna. Vsi so lahko sodelovali in na koncu pobarvali pobarvanke.

VRTNARJENJE

Sonček vsak je vešč vrtnar,

ki razume svojo stvar.

Posel ni preveč težak,

če je človek strokovnjak.

V naš vrtiček smo posadili kumare, peteršilj, solato, bučke, fižol, baziliko in rožice. Še dodatno smo ga okrasili s kamni, katere smo pobarvali z akrilnimi barvami. Zdaj ga pridno zalivamo, pulimo plevel in čakamo, da zelenjava zraste, da nam naša kuharica skuha slastno mineštro.

ZELENI NAHRBTNIK (ZAKLJUČEK)

Kot vsako leto, smo tudi letos sodelovali v okoljevarstvenem projektu Zeleni nahrbtnik. Udeležili smo se zaključne prireditve, ki je bila 25.5.2018 na Gradu v Kromberku. Tam smo prisluhnili mag. Marinki Saksida, vodji oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Nova Gorica in g. dr. Marku Vudragu. Ogledali smo si »Silno vljudno predstavo« pevke Andreje Zupančič in v gozdičku iskali eko zaklade, ki so jih skrili Zeleni škratki. Ob koncu prireditve smo se družili ob malici in odličnih briških češnjah.

ZOBNA PREVENTIVA (ZAKLJUČEK)

Tekom celega leta so naši najstarejši otroci pridno umivali zobe, kar sta spremljali dve zobozdravstveni delavki Jasmina Komel in Nelida Casarsa. Ob zaključku šolskega leta sta jim še zadnjič pregledali zobe, maskota Jan pa jim je podelil pohvale.

DRAMATIZACIJA TRIJE METULJI

V vrtcu so si otroci s strani vzgojiteljic ogledali mini gledališko predstavo z naslovom Trije metulji. Otrokom je bila nadvse všeč, zato so se tudi sami preizkusili v nastopanju.

GLASBENA MLADINA

Dva predstavnika Glasbene mladine Alojz Studen in Danijela Jerković sta nam prišla predstaviti ljudska glasbila z različnih koncev sveta. Nanje sta tudi zaigrala različne simpatične melodije, ob katerih so se otroci zazibali. Nad programom so bili otroci zelo navdušeni, saj so med predstavo kar migali in poplesavali. Nazadnje so se lahko tudi sami preizkusili na bobnih. Predstavnikoma se iz srca zahvaljujemo za zanimivo in ritmično obarvano dopoldne.

POMLADNE ROŽICE

Po tem, ko smo dodobra spoznali prve pomladne rožice, smo si jih nekaj tudi sami naredili in jih razstavili, da bi tudi naš vrtec zadišal po pomladi.

SAJENJE

Čas je za vrtičkanje! Vsak je od doma prinesel nekaj zemlje, lonček in semena po lastni izbiri. Te smo posadili, zdaj pa jih bomo pridno zalivali in potrpežljivo čakali na prve poganjke!

SPOZNAVANJE SPOMLADANSKIH CVETLIC

Zimo smo uspešno pregnali, narava se prebuja, prve rožice pa so že prikukale iz zemlje. Ko je posijalo prvo toplo sončece, smo se hitro odpravili do bližnjega travnika, kjer smo preučevali znanilce pomladi. Pobliže smo si jih ogledali, jih povohali, nekaterim pa je celo uspelo zaigrati na trobentico.

GLEDALIŠKA PREDSTAVA »LAHKO NOČ, HUDOBA«

V sredo, 4.4.2018, ob 10.30 si je 6 najstarejših otrok v dvorani Gasilskega doma Čepovan ogledali gledališko predstavo »Lahko noč, hudoba«, katero so odigrali učenci dramskega krožka OŠ Čepovan.

LOVCU LUCIJANU ZA 80 LET

Za lovca Lucijana Skoka so vrtčevski otroci in učenci pripravili presenečenje. Ob njegovem 80. rojstnem dnevu smo ga povabili v vrtec in mu zapeli nekaj pesmic o živalih – Živali pozimi, Ježek teka, teka in Lisička je prav zvita zver. Nastop smo popestrili z dramatizacijo v kostumih. Skupaj z učenci smo mu zapeli Vse najboljše in mu izročili darilo. Otroci so mu za spomin narisali risbice, od vzgojiteljic pa je prejel darilce v zahvalo za večletno sodelovanje in vso dobro voljo.

OBISK UPOKOJENIH DELAVK ŠOLE OB DNEVU ŽENA

Tudi letos so otroci v vrtcu izdelali voščilnice za upokojene delavke šole. Na 8. marec smo se prehodili po vasi in obiskali tiste, ki stanujejo v bližini. Otroci so jim predali voščilnice in čokolatine, gospe pa so nas bile zelo vesele.

PROSLAVA V LOKOVCU

Na dan sobote je krajevna skupnost Lokovec organizirala kulturno proslavo ob dnevu žena. Ob 16h smo se vzgojiteljice in otroci s starši pridružili delavnici, kjer smo izdelovali rože iz blaga in sponke za lase. Nato smo se preselili v dvorano in tam so vrtčevski otroci sodelovali s plesom na pesmico »Kako raste mama«, zapeli so venček pesmic o mamicah: Meljem kavico, Kdo s poljubčkom sladkim, Mamica, kaj naj ti kupim? in Mamici za praznik s spremljavo učiteljice Erike Klanjšček na kitaro. Na koncu so starejši otroci deklamirali »Vsaka mama je prava mama«.

ZELENI NAHRBTNIK

V naš vrtec je prišel Zeleni nahrbtnik in z njim Zeleni škrat. S seboj je prinesel zanimivo temo: »Drevo, voda, zrak«. Dva tedna smo se o tem pogovarjali, prebrali smo zgodbico Drevo ima srce in imeli filozofsko debato o tej temi, naučili smo se nekaj novih pesmic, brali smo tudi razne knjige na temo ločevanja odpadkov in recikliranja, odpravili smo se po vasi in poiskali ter spoznali zabojnike za različne odpadke, šli smo na sprehod v gozd (poslušali smo celo, ali v drevesu res bije srček), veliko smo ustvarjali z odpadnim materialom, delali smo zanimive eksperimente z vodo – ugotavljali smo, kaj plava na vodi in kaj se potopi in nato razvrščali predmete po plovnosti, razne tekočine smo poskusili zmešati z vodo, spremembe pa smo opazovali in beležili, vodo smo spoznali v vseh možnih agregatnih stanjih in z vsakim smo se malo poigrali, malo smo zmočili roke in jo prelivali v različne posode in še marsikaj… Ko smo temo raziskali po dolgem in počez, smo nahrbtnik odnesli v Novo Gorico v vrtec Kekec. Tam smo se družili, se posladkali s piškoti, peli pesmice in se zabavali.

PUST, PUST KRIVIH UST

Na pustni torek so namesto otrok prišle v vrtec maškare. Cel dan so rajale, se sladkale s krofi, miškami, pa tudi kakšen bombonček so pojedle, sprehodile so se po vasi, potrkale na marsikatera vrata in pele, da bi zimo odgnale.

LETNI ČASI

S pomočjo sličic smo spoznavali različne letne čase, opisovali značilnosti vsakega, razmišljali ob ugankah, se igrali različne igre…

SPREMLJANJE VREMENA

Opazovali smo vreme, ga beležili v naši vremenski sliki in se pogovarjali o njem. Ugotovili smo, da zunaj prevladuje sneg in veter, zato smo le-te tudi pobliže spoznali. Sneg smo prinesli v igralnico, ga opazovali, napovedovali, kaj se bo z njim na toplem zgodilo, oponašali snežinke, plesali, peli zimske pesmice in se igrali z vetrom, katerega smo ustvarili sami.

ZIMA, ZIMA BELA

Nič ni lepšega kot uživanje v snegu! Izpod pridnih rok je nastal velik snežak, ki krasi naše igrišče in nas opazuje pri igri.

ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Naši pridni zobozdravnici nas vsak mesec obiščeta, nam pregledata zobke in vedno pripravita nekaj novega. Tokrat smo sestavljali zanimivo sestavljanko, pri čemer smo bili zelo hitri in uspešni.

OBISK ŠOLSKE KNJIŽNICE

Približuje se Prešernov dan, zato smo spoznavali poklic pisatelja, pesnika in ilustratorja. Vsak je od doma prinesel svojo najljubšo knjigo, katere smo cel teden prebirali v jutranjem krogu. Naša knjižničarka Zdenka Plesničar pa nam je prijazno odprla vrata knjižnice in nas popeljala v svet knjig in pravljic.

USTVARJANJE Z DAS MASO

Kako zabavno je packati z das maso! Vsak je ustvaril svojo umetnino in nastala je razstava.

PIHANKA – ZIMSKO DREVO

Ogledovali smo si, kakšna so pri nas drevesa pozimi. Skušali smo jih upodobiti s pomočjo modre tempere, ki nam je služila za ozadje, drevo pa smo narisali s pomočjo tuša. Veje smo ustvarili tako, da smo v tuš pihali s slamico. Otroci so se neizmerno zabavali ob nastajanju takšnih in drugačnih umetnin.

PTIČJE POGAČKE

Zunaj sneži in mraz je objel našo vas, živali zunaj pa so vesele vsake drobtinice, ki jo najdejo. Zato smo se določili poskrbeti za naše ptičke tako, da smo jim naredili ptičje pogačke. V lončke smo nalili stopljen loj, dodali še sončnična semena in pogačke so narejene! Vsak je svojo odnesel domov in jo obesil na bližnjo vejo.

DEDEK MRAZ

Za predbožično prireditev, dne 20.12.2017, so tudi vrtčevski otroci pripravili svojo točko in sicer zaplesali in zapeli so pesmico Snežinke v spremstvu šolskega zbora in s spremljavo kitare ter flavte. Ko so se zvrstile vse točke, smo skupaj priklicali našega Dedka Mraza s pesmijo, ki jo vsi že dobro poznamo – Siva kučma. Stari mož nas je toplo pozdravil in nam podelil darila, na katera so otroci že težko čakali. Ko so se zvrstile vse točke, so se otroci lahko posladkali s piškoti in ogreli svoje želodčke s toplim čajem.

TAČKE POMAGAČKE

V vrtcu sta nas obiskala terapevtski par – ga. Cvetka Gorjan in njena psička Varvi iz društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Vsak je imel možnost se pobliže spoznati s psičko, jo pobožati, pokrtačiti, jo peljati na kratek sprehod po igralnici, njena lastnica nas je poučila tudi o skrbi zanjo. Naučila nas je, kako poviti tačko v primeru poškodbe, kako skrbeti za čisto okolje, ko peljemo psa na sprehod, pokazala sta nam nekaj trikov in še veliko stvari. Otroci so ugotovili, da imajo tudi veliko skupnega – tudi psi hodijo v šolo, kjer se učijo lepega obnašanja, umivajo si zobe, pospravljajo svoje igrače in so zelo igrivi.

SREČANJE S STARIMI STARŠI

Naše none in nonote smo povabili v vrtec, da bi si skupaj ogledali predstavo »Kaj je to?«, ki so nam jo odigrale dijakinje Srednje vzgojiteljske šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Predstava je bila za vse zelo poučna, saj je govorila o pomembni temi, ki pesti naš vsakdan – onesnaževanje okolja. Po predstavi smo se vsi skupaj posladkali s piškoti, katere so otroci spekli v vrtcu in se pogreli s čajem.

IGRE NA SNEGU

Na našo srečo stoji naš vrtec na visoki nadmorski višini, zato se lahko pozimi valjamo v snegu. Kakšno veselje!

HIŠA EKSPERIMENTOV

Obiskala sta nas predstavnika Novogoriške hiše eksperimentov. Z zanimanjem smo si pogledali poskuse, za spomin pa smo si izdelali vsak svojo vrtavko.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 

Ta dan smo omeli v vrtcu zelo okusen in zdrav zajtrk – jedli smo namreč domačo hrano. Na kruh smo si namazali maslo in med, napili smo se domačega mleka in posladkali z jabolki. Ugotavljali smo, od kod je prišla vsa ta hrana in kako je pridelana. Z nekaterimi sestavinami smo nato še naprej ustvarjali – spekli smo si slastne palačinke!

JESENSKA ČUTNA POT

Naravo smo spoznavali z vsemi čutili – tokrat s tipanjem. Otroci so se sezuli in s pokritimi očmi so hodili po različnem naravnem materialu ter ugotavljali, kaj to je. Občutili so kamenčke, listje, vejice, travo in storže.

RAZISKUJEMO GOZD 

Na lep jesenski dan smo se odpravili v bližnji gozd in ga raziskovali po dolgem in počez. Opazovali smo živalice, odpadlo listje, gozdne plodove, katere smo nabrali in odnesli v vrtec. Tam smo jih opazovali in z njimi ustvarjali.

PLAVALNI TEČAJ

Trije predšolski otroci so obiskovali bazen v Novi Gorici. Otroci Maša, Janez in Žiga so uživali v prilagajanju na vodo, iskanju zaklada in plavanju. Domov so ob koncu tedna odnesli vsak svojo diplomo. Bravo vsem in hvala vrtcu Branik, ker nas je prijazno sprejel medse.

ZOBNA PREVENTIVA

Zobozdravstveni delavki Jasmina in Nelida sta nas kot vsako leto obiskali in nas s pomočjo lutk in skozi pravljico o zobni miški podučili o pravilnem umivanju. Ob koncu sta nam zobke tudi pregledali. Ker naši otroci že pridno umivajo zobke, so za spodbudo dobili tudi žige.

SLANO TESTO

V okviru tedna otroka smo z otroki naredili slano testo, ga obarvali in vsak je v svoj košček testa odtisnil svojo dlan.

OGLED LOVSKEGA DOMA

Obiskali smo Lovski dom Čepovan, kjer nam je lovec Lucijan Skok predstavil gozdne živali. Otroci so bili najbolj veseli, ko so predstavljene živali lahko videli in pobožali. Zraven so zapeli tudi nekaj pesmic o živalih.

NAŠI COPATKI

Obiskala nas je Muca Copatarica in nam zaupala skrivnost o pospravljanju copatk. Vsak je izdelal svoj par, nato pa smo se z njimi poigrali – iskali smo pare, jih primerjali med seboj, jih razvrščali po barvah… Skratka, copatki so lahko veliko bolj zanimivi, kot smo pričakovali!

   

PRVI JESENSKI DAN

Na prvi jesenski dan nas je obiskala Teta Jesen, ki nam je prinesla same dobrote, vse od sadja do zelenjave, pa še zgodbico nam je prebrala! Izdelali smo gobice, za katere smo se že naučili, da se imenujejo jurčki, pohiteli smo v bližnji gozd pogledat, kakšni sadovi in listki se tam skrivajo in jih v vrtcu potem še preučili.

SONČKI SE PREDSTAVIMO

V vrtcu je veliiiiiiko zanimivih igrač in kotičkov, ki jih s pridom raziskujemo.

PRVI DAN

Dovolj je bilo počitnic, gremo nazaj v vrtec! Najprej smo preverili, če se še spomnimo plesa Hiško zidamo, potem pa smo se odpravili v vrtec – med naše igrače, kam pa?!

Dostopnost