ŠPORTNI DAN – KAJAKAŠTVO – KAJAK CENTER SOČA

V četrtek, 17.09.2020 smo izpeljali drugi športni dan v novem šolskem letu. Tokrat smo se odločili za vodne aktivnosti in obiskali Kajakaški klub Soške elektrarne, kjer so učenke in učenci pod vodstvom vaditeljev in tekmovalcev najprej dobili nekaj teoretičnih navodil v zvezi z aktivnostjo, predvsem glede varnosti in opreme, v nadaljevanju pa skupaj z učitelji in člani kluba pripravili obvezno opremo, ter čolne in odšli do mesta za vhod v vodo. Učenke in učenci so bili razdeljeni v dve skupini, ki sta se po dobri uri izmenjali v čolnih. Ena skupina je začela svoje vodno popotovanje v kajakih, druga pa v rafting čolnu. Vodna pot jih je vodila navzgor  proti toku, vse do solkanskega mostu, ter nazaj do kajakaške tekmovalne proge, kjer so si otroci privoščili,  v letošnjem letu verjetno zadnje, kopanje v osvežilni Soči.

Preživeli smo prijetno dopoldne, z novimi znanji in izkušnjami ter predvsem željo, da bi kaj podobnega še kdaj ponovili. Glede na to, da so bili učenci in učenke izredno pohvaljeni s strani članov kluba Soške elektrarne, bo izražena želja zagotovo upoštevana pri pripravi aktivnosti v prihodnje.

GOSTOVANJE NA RADIU V ODDAJI HUDO

V studiu oddaje Hudo! so gostili najboljše mlade pesnike in deklamatorje, ki so sodelovali na Župančičevi frulici. Med njimi je bila tudi naša Laura Markič.

Posnetku lahko prisluhnete na Radiu Slovenija, prvi program.

https://radioprvi.rtvslo.si/iskanje/?isci=%C5%BEupan%C4%8Di%C4%8Deva%20frulica

Takole je Laura zapisala svoje vtise.

GOSTOVANJE NA RADIU V ODDAJI HUDO!

Bilo je lepo sobotno jutro, ko sem v Ljubljani obiskala stavbo RTV, kjer me je pričakala lepa dobrodošlica. Mene, mojo sofinalistko Anaiso in dva mlajša prikupna deklamatorja so pospremili do studia, kjer so nam ponudili pijačo in nekaj napolitank. Najprej so se z nami malo pogovorili, potem pa smo si ogledali snemalni prostor, ki  je bil zelo zanimiv. Ob deveti se je začela oddaja v živo. Posedli smo se za dolgo mizo, kjer je imel vsak slušalke in svoj mikrofon. Na vprašanja ni bil nihče pripravljen, zato smo bili na začetku malo živčni, vendar smo se hitro sprostili. Vse je teklo kot namazano. Po kočani oddaji smo še malo poklepetali in se poslikali, potem pa šli vsak svojo pot.

To je bila zame nova, a prav prijetna izkušnja.

   

ŽUPANČIČEVA FRULICA

Župančičeva frulica je projekt s tradicijo. Vključuje mlade literarne ustvarjalce in umetnike govorjene besede iz slovenskih in zamejskih šol. Zaključno srečanje osnovnošolskih in srednješolskih pesnikov ter osnovnošolskih deklamatorjev poteka vsako leto sredi junija v Župančičevi Beli krajini.

Na razpisu za jubilejno 30. Župančičevo frulico je sodelovalo 172 mladih pesnikov in deklamatorjev iz 77 slovenskih šol. Pesniška strokovna komisija (Veronika Dintinjana, Igor Divjak, Janko Lozar) in deklamatorska strokovna komisija (Mateja Perpar, Tjaša Koprivec, Gašper Jarni) je izbrala finaliste, ki so se 11. 6. 2020 ob 19.00 na Youtubu predstavili na filmu Župančičeve frulice 2020. Strokovni komisiji sta preko filma razglasili zmagovalce – dobitnika Župančičeve frulice za najboljšega osnovnošolskega in srednješolskega pesnika in dobitnika pastirskega roga za najboljšega deklamatorja.

Med petimi finalisti Župančičeve frulice za osnovnošolske pesnike je tudi naša Laura Markič iz 9. razreda.

Oglejte si celotno prireditev ali pa posnetek Laurine pesmi. ( Laura je na posnetku od 29. minute dalje)

https://www.youtube.com/watch?v=bGDWUOarXzo

Lauri še iskrene čestitke za zlato priznanje na državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje.

ŠPORTNI DAN – POHOD

Učenci 4. in 5. razreda so v mesecu aprilu opravili pohod. Ker je potekal pouk na daljavo, so skupaj s starši obiskali različne hribe: Škabrijel, Kobilico, Veliki vrh, Lašček, Škopico in Poldanovec..

NARAVOSLOVNI DAN: DAN ZEMLJE

Učenci 4. in 5. razreda so imeli na izbiro tri dejavnosti, ki so jih opravili doma in v bližini svojega doma. Vsak si je izbral dve dejavnosti, ustvarjal, raziskoval, eksperimentiral.

Naredili so čistilo ki ne obremenjuje okolja, nabrali  veje in jih s pomočjo staršev razrezali. Pri ustvarjanju so uporabili svojo domišljijo  in naredili gozdno lutko, nekateri tudi žival in na sprehodu  okoli hiše opazovali spomladanske cvetlice, barve cvetov, prešteli cvetne liste in prašnike. Na cvetovih so opazovali čebele, njeno gibanje, barvo  cvetnega  prahu in kam si čebela nabere cvetni prah.

VELIKONOČNA DELAVNICA

7.4.2020, so učenci 4. in 5. razreda  iz slanega testa in papirja  ustvarjali velikonočne okraske.

Pri delu so bili ustvarjalni, saj so njihovi izdelki polepšali domove.

DAN ŽENA V ČEPOVANU

Skupina ljudskih pevk Korenine so 8.3.2020 priredile v dvorani kulturnega doma v Čepovanu koncert ljudskih pesmi in s svojim nastopom pričarale čudovito vzdušje. Uvodno pesem sta zaigrala Tadej in Andraž Kovačič in z venčkom ljudskih pesmi in plesov so koncert popestrili učenci 4. in 5. razreda.

LIKOVNI NATEČAJ: FESTIVAL ZVONČKOV

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je priredil festival zvončkov. Učenci od 1. do 5. razreda so na to temo brali otroško literaturo o zvončkih in likovno ustvarjali.

Ema Magajne iz 5. razreda je zasedla 1. mesto ( 2. slika )  in Žana Mrak iz 4. razreda  2. mesto v kategoriji OŠ 4.-5. razred ( 1. slika ).

     

Čestitamo

PUST

Le kdo ne mara pustovanja, slovenskega ljudskega običaja, ki preganja zimo in kliče pomlad?

Nekaj utrinkov kaj se je na pustni torek dogajalo na šoli.

Jedilnik

Jedilnik

Shema šolskega sadja

logo-kulturna-šola

Spletna učilnica

    moodle